Balatoni kilátók

képek - útvonal - térkép - leírás

A Balaton környékén az utóbbi időben gombamódra szaporodnak az épített balatoni kilátók, amelyeket ha megmászunk, csodás kilátás nyílik a tóra és a part menti térségre. A kilátók többsége csak gyalog közelíthető meg, de szinte mindegyikhez feltolhatjuk a bringánkat. További képek, információk és kml formátumban letölthető anyagok a képre kattintva érhetőek el.
Balatoni kilátóhelyek Ezeken túl természetesen rengeteg olyan hely is található, mely kilátó nélkül is nagyszerű panorámát kínál. (Fénykeresztek a Keszthelyi-hegységben, Kő-orra, balatonvilágosi magaspart, Tihanyi-félsziget, Panoráma kilátópont Balatonfűzfőn.)
You are here:

Padányi Gulyás Jenő tervei alapján, permi vöröskőből épült 1935-ben a 298 méter magasan található kilátó és a gondnokház – szép rálátással a fűzfői öbölre és Balatonfüredre…

A Somlyó-hegyi kilátó a református templomtól keleti irányba egy lépcsőn felsétálva a temető fölött található. A kilátóra szép rálátás van Felsőörs és Lovas irányából.

Autósoknak

Balatoni kilátók egymás közt…. A kilátóból látni a déli parton csúcsosodó fonyódi hegyeket, Balatonboglár Gömbkilátóját, a Hegyestűt és integethetünk a szomszédvár, Révfülöp Fülöp-hegyi kilátójának is.

A kilátó Badacsony 438 méteres magassági pontjánál épült. A Kisfaludy kilátó a hegy egyik látványossága, de amit látványban kínál, azt a tanúhegy egyéb pontjairól is láthatjuk.

A mini kilátó a Folly Arborétumban, annak legmagasabb pontján található – szép rálátással a Badacsony keleti oldalára és a Balatonra. Parkolni az arborétum előtti területen lehet.

A kilátótól remek panoráma tárul elénk, látható a Bakony legmagasabb pontja, a Kőris-hegy is! A Csengő-tető mindenképpen megér egy erdei sétát, a kerékpárosoknak pedig kellemes terepet is nyújt.

Az Óvári Messzelátó Balatonalmádi jelképévé vált, közkedvelt kirándulóhely. Nevét dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről (1858-1938) kapta, aki nagyon sokat tett kilátó megépítéséért.

A klasszikus balatoni kilátók egyike… Az egykor világkiállítást is megjárt, Balatonboglár jelképének számító Gömbkilátót uniós támogatással 2012-ben újították fel.

A több mint ezer négyzetméter alapterületű, háromszintes balatonföldvári kilátó egyedülálló időtöltést ígér az érdeklődőknek. A hajó alakú kilátó a Balaton legmagasabb épített kilátója.

A Tamás-hegyen álló kilátóról csodálatos kilátás nyílik Balatonfüredre, a Tihanyi–félsziget irányába és a mögötte tükröződő Balatonra. Az Aranyember útján ülőpadok teszik még kellemesebbé és kényelmesebbé a sétát.

Top panoráma

A Balatonfűzfői Szabadidőpark különlegessége a 15 méter magas, 5 szintes balatonfűzfői kilátó. A kilátóból páramentes időjárás esetén a Kőröshegyi Völgyhíd is látható. Ingyenesen látogatható.

A Boncsostető 448 m magas tetején található a Batsányi kilátó, amelyről pazar kilátás nyílik a Balaton-felvidék egyik legszebb részére. Innen látható a(z egyik) legszebb balatoni panoráma!

A 221 méter magas, dolomitból álló Garga-hegy tetejére 1972-ben a Keszthelyi erdészet építtetett kilátót. A már leromlott állapotú kilátó helyére 2014-ben egy teljesen új kilátótorony épült.

A kenesei löszfal legmagasabb pontján épült a balatonkenesei Soós-hegyi kilátó, melyből csodálatos és egyedi panoráma nyílik a Balaton keleti medencéjére. Autóval is megközelíthető.

A település mellett található ez kőből épült nem túl magas kilátó. Autóval vagy a felvezető út mellett lehet megállni, vagy a közelben levő vendéglőnél. Kedvelt piknikezőhely.

A 31 méter magas faszerkezetű cserszegtomaji kilátóból nagyszerű körpanoráma nyílik – rálátni a Keszthelyi-öbölre, a környező vidékre. A kilátó bezárt, nem látogatható!

A csopaki kilátó a Nosztori-völgyön át, a kék turistajelzésen érhető el. Ezt az utat inkább gyakorlott túrázóknak ajánljuk, de Csopak felől további feljutási lehetőségek is vannak.

A pihenőerdőt és az eplényi kilátó 2003-ban került átadásra. A kilátóból csodálatos panoráma tárul elénk, szép időben a Balaton is látszik, illetve a bakonyi dombok és falvak.

Az 1987-ben elkészült postai mikrohullámú átjátszó épülete a turisták számára remek pihenő- és kilátóhely, ahonnan lenyűgöző és egyedülálló balatoni kép tárul elénk.

A Balaton part egyik legszebb körpanorámájú kilátóját 2009-ben kezdtek el építeni. A fonyódi kilátó akadálymentesített, autóval is megközelíthető! Tartozik hozzá egy tanösvény is (Dr. Szaplonczay Manó).

Keszthelyi-hegység

A 2000-ben újraépített kilátótoronyból gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öböltől a hullámos felszínű kisebb-nagyobb völgyek szabdalta hegyhátakig. Autóval parkolni a Nagymezőn lehet.

A kilátót 2015-ben teljesen újjáépítették, és közelében kialakították a 2 km hosszú Vulkán tanösvényt, amely a Halom-hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be.

A fából épült, a környező erdőállomány lombkoronái fölé emelkedő háromszintes kilátóból csodálatos balatoni panoráma, hatalmas összefüggő színes erdőterület látható.

Iszkaszentgyörgy fölött, a piros vonal turistajelzésen haladva lehet megközelíteni a Csillaghegyen elkészült kilátót, ahonnan kiváló rálátás van Székesfehérvárra. A Kőasztal mellett találjuk.

A Kab-hegy tetején álló több mint kilenc méter magas, impozáns borovi fenyőből készült Kinizsi kilátóból egyedülálló kilátás nyílik a Vázsonyi medencére és a Balatonra.

Kellemes erdei túrával juthatunk fel a környék egyik legjobb kilátóhelyére. Megközelíthető a Festetics kilátótól vagy Vonyarcvashegyről ill. a Keszthelyi-hegység szívében található Büdöskútpusztáról.

A 2015-ben megépült Padkűi kilátó a Keszthelyi-hegység déli részén, a 408 m-es dombtetőn található. Mellette a Zala megyei turisták három kopjafát állítottak fel a megye kiváló túrázóinak emlékére.

A kilátóból a látogatók megfigyelhetik az egybefüggő nádas vízi világát, az itt fészkelő madarakat. A szigorúan védett természetvédelmi területre csak engedéllyel és kísérővel léphetnek be az érdeklődők.

A Kányavári-sziget a fokozottan védett Kis-Balaton olyan része, amely kísérő nélkül szabadon látogatható (fizetős parkolóval). A szigetet egy különleges látványú fahídon érheti el a látogató.

Az új kilátó Hárskút község belterületétől délre található, az 500 m magas Kis-bükk hegyen. A kilátóról csodálatos panoráma nyílik a Bakony-hegység nagy részére.

Bakony

A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb hegye, a tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tenger szintje felett. A hegy az azt borító kőriserdőről kapta a nevét.

A kilátó Nagyvázsony község közelében található a 410 m magas Lugos-tető hegyen. A kilátóról csodálatos panoráma nyílik a környékre. A VERGA Zrt. által megépített panorámateraszos kilátó 20 m magas.

A balatoni kilátók egyik “gyöngyszeme”… A Pula – Ajka közti közlekedési út mellett, Padragkút községtől délkeletre kezdődik a Kab-hegy erdőrengetegének a széle. Sajnos a kilátót nem újították föl, így a kilátás sem olyan jó.

A Veszprém megyében fekvő Bakony északi részén találhatók a hegység több száz méter magas csúcsai, köztük az egyik legmagasabb, a Papod hegy csúcsa is, amelynek magassága 646 méter.

A Hagyományok Hegye elnevezésű szabadidőközpontban, Pápa legmagasabb pontján (176 méter) létesített kilátótorony kedvelt szabadidős hely, mely időszakosan látogatható.

A révfülöpi kilátó Magyar Államalapítás Millenniumi Évfordulója alkalmából, Pelényi Gyula tervei alapján épült 2001-ben. Fentről teljes körpanoráma nyílik a Balatonra, a Balaton-felvidékre.

A Csönge-hegy keleti nyúlványain lévő salföldi kilátóból tiszta időben csodálatos körpanoráma tárul elénk, még a Balatont is láthatjuk. A “tetőre” kellemes sétával juthatunk fel. Ingyenesen látogatható.

A balatoni kilátók közül ez egy kissé kilóg a sorból, hiszen a kilátóba két panorámalifttel lehet feljutni. A panorámát üvegfalú körteraszról is meg lehet csodálni, a glóbuszban pedig kiállítótér és kávézó várja a vendégeket.

A hegy bazaltköveiből készült torony tizenkét méter magas. Ragyogó körpanorámája csodálatos látvánnyal ajándékozza meg mindazokat, akik megmásszák a csigalépcsőt.

A nagy balatoni mesemondó, Eötvös Károly nevét őrző kilátóból körpanorámában gyönyörködhetünk. Rálátás nyílik a Balaton középső medencéjére, a Káli medencére. A Fekete-hegyen átvezet az Országos Kéktúra útvonala is.

A Bánd és Szentgál települések közelében, a 489 m magas Miklós Pál-hegy csúcsán található a Majer Antalról elnevezett kilátó. Az építmény 22,15 méter magas, ahonnan a Bakonyra és a Balaton-felvidék felé nyílik kilátás.

A fából készült kilátó Tés község belterületétől északra, az Országos Kéktúra mentén, kis letéréssel található. A kilátó 18,48 m magassága jelkép, amellyel a magyar szabadság előtt adózunk.

A balatoni kilátók közül ez az egyik legújabb, mely a Tihanyi-félszigeten, a 216 m magas Apáti-hegyen épült. Északról az Apáti templomromtól, déli irányból pedig a „Ráta csáva” néven megjelölt területről érhető el.

Az Ugodi Erdőbirtokossági Társulat új közjóléti létesítményt hozott létre egy erdei kirándulóhely, egy hely- és erdőismereti tanösvény, valamint egy 18 méter magas kilátó megépítésével, mely küllemében az ugodi várra emlékeztet.

Az uzsai kilátó favázas szerkezetű, az alaptest vasbeton. A teherhordó szerkezetek ragasztott fenyő oszlopok, a merevítésről gerendák és andráskeresztek gondoskodnak.

A Keszthelyi-hegység újabb csodálatos részeit fedezhetik fel a turisták annak köszönhetően, hogy 2014-ben elkészült a Vállus közelében található kilátó és a hozzá kapcsolódó Medvehagyma tanösvény.

A bakonykúti kiképző bázis és lőtér területén, a festői panorámát biztosító Tési-fennsíkon található az egykori lőtértoronyból kialakított, Maderspach Viktorról elnevezett kilátó.

A Veszprém közelében található 150 méter magas Csatár-hegy látnivalói a Csatárhegyi kápolna és a hegytetőn épült kilátó, valamint pihenőhely. Hosszú gyalogtúrával közelíthető meg!

Nem csak kilátó...

Az alapoktól újjáépített 22 méter magas építmény már messziről kiszúrható a fák között. A Gizella királyné kilátó a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. közjóléti beruházási programjának keretei között valósult meg.

A Gulyadomb tetején lévő faszerkezetű kilátóról nemcsak a teljes parkerdőt, hanem a veszprémi Szent István völgyhíd környékét és a Bakony vonulatát is láthatjuk.

A kilátó Veszprém északi felén, a Séd patak jobb partján található, már a vasútállomás parkolójából is látható és gépjárművel is könnyedén megközelíthető. A 6,15 m magas kilátóból északnyugattól délkeletig a Bakony vonulatát látni.

Veszprémfajszon a kálvária tetején található ez az alacsony kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonig. A kilátó könnyen megközelíthető, parkolni a kálvária aljában lehet.

A hely a Vigántpetendet Nagyvázsonnyal összekötő út kanyargós szerpentinje mellett helyezkedik el. Parkolni közvetlen az Őrtorony kilátó mellett lehet. A kilátóból csodálatos panoráma nyílik a tájra.

A Kitaibel Pál kilátó az egyik pihenő pontja annak az új turistaútnak, ami a Keszthelyi-hegység kilátóit köti össze, feledhetetlen élményt nyújtva a bakancsos túrák kedvelőinek.

Jól és jó helyre megépített balatoni kilátók egyike, ahonnét remekül megfigyelhető a Kis-Balaton mellékének állatvilága. A Nyugat-Balaton egy ornitológiai aranybánya, ami nem csak a sok madárfajnak köszönhető.

A Zalakaros feletti domboldalt erdő borítja, amely a város tüdeje. Az erdő szélén a Park utca folytatásában található Zalakaros egyik nevezetes pontja, az Erdészkilátó.

A kilátó a falu határában, a település egyik legmagasabb pontján került felépítésre. Alapjául az a páratlan szépségű látvány szolgált, amit e kis falu és festői környezete tár az ide látogatók szeme elé.

Zamárditól délnyugatra emelkedik ez a szép környezetű, kiváló szőlőtermő, csodálatos panorámát nyújtó magaslat, romantikus pincéivel, hétvégi házaival – szép rálátással a Tihanyi-félszigetre.