Balatoni várak

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

A hegy tetejét a XIII. században épült Csobánc vára koronázza. A Rákóczi szabadságharc leverése után ezt a várat is lerombolták. Csúcsairól pedig pompás kilátás nyílik a Tapolcai-medencére és a Balatonra.

A Fácános-erődben találjuk a Gulio Turco olasz származású császári hadmérnök tervei szerint épült egykori cölöpvár nyomait, a sáncok, vizesárkok maradványait. Szabadon látogatható.

A hegyesdi vár egy kialudt vulkán tetejére épült a XIV. században. A hegy csúcsán ma is láthatók az egykori gótikus vár kerek tornyának alapjai. A hegy csúcsáról minden irányba szabad a kilátás.

A Balatonföldvártól déli irányban, a mintegy félezer lelket számláló Kereki határában egy 283 méter magas dombon azonban máig megtalálhatók a Fejérkőnek vagy Katonavárnak is nevezett hajdani vár romjai.

A XIV. századi eredetű várat a XV. században gótikus stílusban bővítették, majd a XVI-XVII. században átépítették. A vár ma reneszánsz játékok, ünnepségek színhelye.

A Meleg-hegy 418 m magas dolomitgerincének Zalaszántói-medencére néző fokán áll Rezi várának romja, mely Keszthely környékének egyik legősibb történelmi emléke.

A sümegi vár környezetéből 87 méterre kiemelkedő sziklákon 270 m tengerszint feletti magasságban épült, a Balaton-felvidék legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt várromja.

A Tapolcai-medence délnyugati részén, régen a Balaton szigetét képező 230 m magas vulkánikus hegy tetején állnak az észak-déli irányú, szabálytalan alaprajzú szigligeti vár maradványai.

A Balatont körülvevő dombok és hegyek ősidők óta természetes védelmet nyújtottak az itt élőknek. Ilyen a Keszthelyi-hegység északi peremén található Tátika vára is.

A történelmi emlékhelyek iránt érdeklődők gyakran iktatnak be egy-egy ismertebb építészeti objektumhoz való kirándulást, de a Pécsely község határában megbújó Zádorvárat közülük is kevesen ismerik.