Természet

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

Kevés olyan táj van, ahol így együtt találni a vidék romantikáját a múlt emlékeivel. Kialudt vulkánok kúpjai, zamatos borokat termő domboldalak, erdők, suhogó nádas, hullámzó Balaton jellemzi a térséget.

A Hévízi-tó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava. Különlegessége, hogy a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó!

A Balaton-felvidék lenyűgöző természeti-tájképi világának egyik koronaékszere ez a romantikus, békés, idilli táj. Egyedülálló tájképi értékei mellett kőzettani, növény- és állattani kincsei is kimagaslók.

A Keszthelyi-öböl térségében, a parttól néhány km-re találunk még érintetlen területeket. A változatos növény- és állatvilágot, a különböző természeti formákat bemutató tanösvényeket mindenkinek érdemes megtekintenie.

A Kis-Balaton a Balatontól DNY-ra fekvő, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez. A terület a Zala folyó torkolatvidéke.

Régebben a Balaton-part DNY-i rész jóval délebbre húzódott. A tó hullámzása által idesodort homok felhalmozódása révén kialakult az a homokgát, amely elhatárolta a déli öblöt a tó mélyebb medrétől.

A Tihanyi-félszigettől északra fekvő védett terület három összefüggő részből áll. Lankás lejtők, kisebb dombok, lapos dombtetők, széles völgyek békés látképe fogadja a látogatót.

A Balaton-felvidék legizgalmasabb képződményei 4-5 millió évvel ezelőtt keletkeztek, amikor az egész területet a Pannon-tenger borította. A tanúhegyek a heves vulkáni tevékenység hatására jöttek létre.

A Tihanyi-félsziget – ami valaha sziget volt, csak a vízszint csökkenésével kapcsolódott a parthoz – a Balaton, és nem túlzás, hogy Magyarország egyik legszebb vidéke.

A Zala-folyó a Dél-Dunántúl legmagyarabb folyója. Szalafő mellett ered, és a Kis-Balatonon keresztülhaladva Fenékpuszta közelében torkollik a Balaton délnyugati medencéjébe.