Balatoni kerékpárút - Kelet

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

(„Balaton kiskör”: aki nem akar 200 km-t tekerni hanem csak kb. 90-et, annak a keleti rész az ideális választás…) Bringatúránk utolsó, negyedik napján választhatunk, hogy a kevésbé látványos keleti partot teljesítjük (kihagyva a balatonvilágosi Magaspartot) vagy Szántódnál átkelünk a komppal és Tihanyi-félszigetet járjuk be.

Szántód – Balatonalmádi

Távolság: 49 km (Szántód – Zamárdi – Siófok – Balatonvilágos – Balatonakarattya – Balatonkenese – Balatonfűzfő – Balatonalmádi)


Vízvételi lehetőség: Ezeket külön jelöltük a letölthető gpx fájlban és a Balcsi.net térképén is.


Veszélyes kereszteződések: Ezen a szakaszon kiemelt figyelmet érdemel a balatonvilágosi vasúti kereszteződés.


Siófok – Petőfi sétány: Jelenleg a Balatoni kerékpárút kijelölt nyomvonala végigvezet bennünket a híres sétányon. Nem értjük, hogy ez kinek az ötlete volt…

Szántódról folytatjuk utunkat. A településen két ingyenesen használható strand található: az egyik szántódi szabadstrand a Juhász Gyula utcában található, a másik pedig a Rigó utcában. Az utóbbi a mi egyik kedvencünk, hiszen innen tökéletes balatoni naplementékben lehet részünk. További infók itt: Szántódi strand (Rigó utca).
Még több képek és friss információ a balatoni bicikliútról a Facebook oldalunkon, itt!

Siófok - Klára és Mikszáth utca

Siófok - Galamb utca

A Rév után a Szent István utca elég forgalmasnak nevezhető. A kemping után a Kilátó utcába befordulva rátérhetünk a gyöngykavicsos Margó Ede sétányra, de mi inkább válasszuk a kijelölt útvonalat, mely a Harcsa u. – Panoráma u. – Kiss Ernő u. Kisebb töréssel a József A. u. – Dessewffly u. – Rózsa u. következik. Kis forgalmú közutakon haladunk. A balatonvilágosi vasútállomásig bizony sok dolgunk nem lesz, csak tekerni kell, hogy minél előbb túl jussunk ezen a szakaszon…

Csak egyenesen!

A szántódi rév és a Sió-csatorna közötti egyenes utcákat néha megtöri egy-egy kereszteződés vagy csomópont. A Siót elhagyva mi javasoljuk, hogy tartsuk az irányt és továbbra is maradjunk a vasút mellett. Szabadifürdőig jó minőségű, nem túl forgalmas utcákon haladunk, kikerülve a Petőfi sétányt és az aranyparti szállodasort…

Ugyanezt az élményt biztosíthatta volna az új tobruki szakasz, de a kezdeti örömködésünk után sajnos már érezzük annak a több km-es résznek a problémáit. Arról a szakaszról további infó ide kattintva érhető el.

Erdészeti út Jabapusztára

A szepezdi rövidítésnek még annyi előnye is van h a 71-es út mellett kialakítottak egy terasz sétányt, ahonnan csodálatos élményben lesz részük mindazoknak, akik feltolják a bringát a kilátóhelyre…

Sió-csatorna kerékpárút

A Sió-csatorna kerékpárút egy kerékpárút Siófok és Siójut között Somogy megyében, mely a Sió jobb partja mentén húzódik. A kerékpárút ezáltal a Balatoni kerékpárút kiegészítőszakasza. Az említett településeken kívül Balatonszabadi és Ádánd is megközelíthető a kerékpárúton. Hossza: 12 km. A kerékpárút Fejér megye határánál folytatás nélkül ér véget…

Az Orgona utcánál elhagyják Zamárdit és megérkezünk Siófok üdülőövezetének nyugati határához. Balatonszéplak első szabadstrandját is itt találjuk…

Zamárdi - Eötvös utca

Balatonakarattya - Kisfaludy sétány (Panoráma kilátó)

Orgona u. – Nefelejcs tér – Klára u. Lesz egy kisebb törés a Mikszáth Kálmán utcánál (Balatonszéplak-felső vasútállomás)… Galamb köz – Damjanich u. A körforgalom után átkelünk a Sió-csatornán (Baross híd). Közvetlenül a híd után balra a Mártírok útja levezet bennünket a gyalogosokkal zsúfolt Petőfi sétányra… Beszédes József sétány – Szent László u. – Csónak u. Bringával a Sió-csatorna mentén.

Siófok - Damjanich utca

Kiérkezünk a Baross Gábor utcára. Itt most már közvetlenül a vasút mellett haladunk, eltévedni nem lehet… A kerékpárút elhalad a balatonszabadi szabadstrand mellett. Következik a fizetős Sóstói majd Gamászai strand és elhagyják Siófokot, ami egyben azt jelenti, hogy megérkeztünk Balatonvilágosra.

Siófok - Balatonszabadi szabadstrand

Balatoni kerékpáros kiskör… … … A balatonvilágosi Kerékbár pihenőhelynél dönthetünk, hogy egyenesen tovább haladunk és így kikerüljük a balatonvilágosi Magaspartot (a Club Aligán keresztüli áthaladásról bővebb információ lejjebb) vagy jobbra felfelé elkezdjük megmászni a Magaspartot… Mi az utóbbit javasoljuk!

Siófok - Balatonvilágos felé...

A Club Aligán keresztül

Kerékpárosoknak – a korábbi évekhez hasonlóan – 2018-ban is díjmentes az áthaladás, az alábbiak szerint:
A Club Aliga területén a bringásoknak 15 perc van arra, hogy megtegyék a kb. 1,5 km-es távolságot (ez 6 km/h-s sebességet jelent, teljesen sík területen). A balatonakarattyai bejáratnál reggel 8 és este 20 óra között, a balatonvilágosi és a balatonaligai főbejáratnál éjjel-nappal lehetőség van az áthaladásra (tehát a Club Aliga területét 3 kapun keresztül hagyhatjuk el). Ha túllépjük ezt az időkorlátot, akkor ki kell fizetnünk a strandbelépő árát!

Balatonvilágos vasútállomás előtt van egy közel 500 méteres emelkedő, ami végülis elég rövid, így érdemesebb feltolni a kerékpárt… A vasúti átkelő után újabb 1 km emelkedő következik, majd utunk a Magasparton húzódó sétányon halad végig, ahonnan több helyen is szép kilátás nyílik a tóra és a túlsó partra.

Balatonvilágos - Elhagyjuk a balatonvilágosi vasútállomást, irány a Magaspart!

Többek között elhaladunk a koronát tartó millenniumi emlékoszlop és egy sóhajok hídja mellett.

Balatonvilágos - Magaspart

Balatonvilágos

Balatonvilágos

Balatoni kerékpárkörút… … … Még több információ és fotó a Magaspartól itt!

Képgaléria

A Balaton körbetekerése… Balaton kiskör.

Balatonvilágos

Balatonakarattyai alternatívák

A keleti parton a Magaspart egyeseknek komoly nehézséget jelenthet, így néhány alternatív útvonalat ajánlunk azoknak, akik nem szeretnének “hegyet” mászni. Végig a Zrínyi úton egészen a Club Aligáig, majd az üdülőközpontot elhagyva az Aligai utcán egészen a Bercsényi lejáróig. Csendes, nyugodt rész, az elején és a végén emelkedővel. A körforgalomtól Balatonakarattya központja felé. Az Árpád utca után a kerékpárút a 71-es út mellett, a járdán halad.

A Révei utca levezet a Dózsa György útra. A vasúti felüljáró után a Club Aliga főbejáratához érünk. Követjük a jelzést (Rózsa u., Szélső u., Sirály u., Balatoni u. – többnyire hosszú, elnyújtott emelkedővel), majd elérkezünk a 71-es út elkerülő úti körforgalmáig.

Balatonaliga

Balatonaliga - Club Aliga

Balatonakarattya

Balatonakarattya - Bercsényi lejáró

Balatonakarattya – Kisfaludy sétány

Az utóbbi évek talán legnagyobb kerékpárút fejlesztése és egyben nyomvonal változása Balatonfűzfőhöz kapcsolódik. Az új tobruki szakasz jó és hasznos – viszont a pénzek egy részét hülyeségekre költötték. A nyomvonal kialakítása is lehetett volna jobb, a kerékpárút szélességével is vannak problémáink és az egész nagyon hepehupás… Természetesen a bringaút karbantartásával sem igazán foglalkoznak, a gáz mindkét oldalról egyre csak szűkíti a bringázható részt.

A kijelölt balatoni kerékpárkörút az Árpád utcán halad (a Rákóczi úti körforgalomból nyílik). Nem egy nagy élmény, viszont folyamatosan gurulhatunk. Az út jobb oldalán haladunk, majd a Rákóczi utcából balra nyílik az Árpád utca, melyen folyamatosan gurulhatunk Balatonkenese központi részéig. A vasúti átkelő után az Alteleki utcán újabb lejtős rész következik. A Vasút utca és a Strand-tér után megérkezünk a balatonkenesei Vak Bottyán strandhoz. A strand után a mólónál készíthetünk 1 fotót a szomszédos Yacht kikötőről.

Balatonakarattya - 71-es út

Balatonakarattya - Kereszt

Balatonkenese - Lőszfal

Haladunk a Kikötő utcán, ami egészen a kenesei Löszfalig tart. Itt keresztezzük a 71-es utat. Elhagyjuk Balatonkenesét és egy erdős, árnyékos szakasz következik (Gesztenyefa sor), egészen Balatonfűzfőig. Balatonkenese és Fűzfő között…

Gesztenyefa sor (Balatonkenese és Balatonfűzfő között)

Elhaladunk a balatonfűzfői Fövenyfürdő mellett. Házak között haladunk a Sirály utcán, majd a Mocsár utca és a Vitorlaház utca mellett futó kerékpárút következik. A balatoni biciklitúra…

Balatonfűzfői fejlesztések

Az utóbbi évek talán legnagyobb kerékpárút fejlesztése és egyben nyomvonal változása Balatonfűzfőhöz kapcsolódik. Az új tobruki szakasz jó és hasznos – viszont a pénzek egy részét hülyeségekre költötték. A nyomvonal kialakítása is lehetett volna jobb, a kerékpárút szélességével is vannak problémáink és az egész nagyon hepehupás… Természetesen a bringaút karbantartásával sem igazán foglalkoznak, a gáz mindkét oldalról egyre csak szűkíti a bringázható részt.

2018-ban úgy áll a dolog, hogy 2019-ben talán errefelé is megtörténik az első kapavágás… (a hidakat is éppen ezért borították le a nem túl időtálló OSB lapokkal – ideiglenesen)

Litéri kerékpárút

Balatonfűzfőről egy új bringakör indul Litéren keresztül egészen Szentkirályszabadjáig, majd onnan választhatunk, hogy Veszprém felé vesszük az irányt, vagy visszagurulunk a Balaton mellé – Balatonalmádi érkezéssel.

Balatoni biciklitúra.

Az új kerékpárút Balatonfűzfő és a tobruki településrész között...

Balaton kiskör.

Balatonalmádi

Balatonalmádi - '0' kilométerkő

Balaton kiskör.

Balatonfűzfő - Kerékpáros pihenőhely

A balatoni kerékpáros kiskör… … … A Balaton legészakibb részén 2016-ra, egy teljesen új nyomvonalon elkészült a Balatonfűzfőt és a tobruki településrészt összekötő kerékpárút és sétány. A Tobruki strand mellett ér véget ez a szakasz (még több fotó az új balatonfűzfői kerékpárútról itt található). Innen a Rákóczi utcán keresztül újra megérkezünk a 71-es út mellé, ami egészen a kerékpártúránk végéig (Balatonalmádi) mellettünk marad… Balaton kiskör.

Bringával Balatonalmádiban

Az utóbbi évek talán legnagyobb kerékpárút fejlesztése és egyben nyomvonal változása Balatonfűzfőhöz kapcsolódik. Az új tobruki szakasz jó és hasznos – viszont a pénzek egy részét hülyeségekre költötték. A nyomvonal kialakítása is lehetett volna jobb, a kerékpárút szélességével is vannak problémáink és az egész nagyon hepehupás… Természetesen a bringaút karbantartásával sem igazán foglalkoznak, a gáz mindkét oldalról egyre csak szűkíti a bringázható részt.

Panoráma sétány

A szepezdi rövidítésnek még annyi előnye is van h a 71-es út mellett kialakítottak egy terasz sétányt, ahonnan csodálatos élményben lesz részük mindazoknak, akik feltolják a bringát a kilátóhelyre…

Kerékpárút Veszprémbe

Balatonalmádiból Veszprémbe kerékpárút vezet Szentkirályszabadján keresztül. Rövidítésként az utóbbi településről egy másik után vissza is fordulhatunk. Veszprémben a belvárosból több kerékpárút is indul. Veszprémi kirándulás alkalmával érdemes felkeresni a Csatár-hegyi kilátót is.

Balatoni kerékpárút - szintrajz

Letölthető GPX file

A Balatoni kerékpárút második szakaszát itt találod!

Északi-part

A Balatoni kerékpárút első szakaszát itt találod!