Szentbékkálla - Eötvös Károly kilátó

megközelítés - képek - térkép - gps

You are here:

Szentbékkálla Eötvös Károly kilátó. A Fekete-hegy a Káli medence 363 méter magas bazaltkúpja. A nagy balatoni mesemondó, Eötvös Károly nevét őrző kilátóból körpanorámában gyönyörködhetünk. Rálátás nyílik a Balaton középső medencéjére, a Káli medencére. A Fekete-hegyen átvezet az Országos Kéktúra útvonala is.
GPS: 46.894892 17.586224 Megközelítés: Kiindulópont a szentbékkállai templom. Innen a sárga háromszög jelzést követjük. Az út kicsit kanyargós, néhány leágazás is van. Egy erős jobbkanyarban elhagyjuk az aszfaltutat, majd balra kanyarodva rátérünk az Országos Kéktúra útvonalára. Utunk kis présházak mellett kanyarog, hogy aztán hamarosan nekiforduljon a hegynek és rövid kaptató után elérjük az Eötvös Károly kilátót, ahonnan kellemes panorámában gyönyörködhetünk, különösen a késő délutáni órákban.


GPS koordináták

46.9853 17.9797


Nyitvatartás

0 – 24


Belépők

ingyenes


Panoráma
5/5
Gyalog
3/5
Bringával
2/5
Autóval
2/5
Kilátó
4/5

A kilátóról

Szenbékkálla községet keletnek fordulva hagyjuk el, majd szőlőkön át jutunk az elpusztult hajdani Töttöskál falu románkori templomromjáig. Egy sekély vizű csermelyt követve az Öreg-hegyi kútig északi irányba emelkedik az út. Amint elérjük a Fekete-hegy tetőperemét, hamarosan előttünk a kilátó. Szenbékkálla községet keletnek fordulva hagyjuk el, majd szőlőkön át jutunk az elpusztult hajdani Töttöskál falu románkori templomromjáig. Egy sekély vizű csermelyt követve az Öreg-hegyi kútig északi irányba emelkedik az út. Amint elérjük a Fekete-hegy tetőperemét, hamarosan előttünk a kilátó. Megközelítés, parkolás: … … … . A környező erdőállományok fajgazdag kocsánytalan tölgyes cseresek. A hegy tetején egykori bazalt mélyült tavak helyén ma értékes tőzegmoha lápok rejtőznek. A belátható terület védett, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, melynek természetvédelmi kezelője a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság. A környék számtalan természeti, történelmi, kultúrtörténeti emléket rejt, melyeknek a kilátóból feltáruló panoráma mintegy összefoglalását adja. A környező erdőállományok fajgazdag kocsánytalan tölgyes cseresek. A hegy tetején egykori bazalt mélyült tavak helyén ma értékes tőzegmoha lápok rejtőznek. A belátható terület védett, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, melynek természetvédelmi kezelője a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság. A környék számtalan természeti, történelmi, kultúrtörténeti emléket rejt, melyeknek a kilátóból feltáruló panoráma mintegy összefoglalását adja.

Képgaléria

There are no photos with those IDs or post 753 does not have any attached images!