Tihanyi-félsziget - Őrtorony kilátó

megközelítés - képek - térkép - gps

You are here:

A Bakonyerdő Zrt. közjóléti fejlesztéseinek keretein belül, Tihany Község Önkormányzatával szoros együttműködésben építtette meg a Tihanyi-félsziget északi részén található Apáti-hegyen (216 méter) az Őrtorony kilátót.
GPS: 46.912223 17.855877 Megközelítés: A 71-es út mellett található Apáti templomromtól. További lehetőségek: a Belső-tó mellett húzódó turistautakról vagy a Csúcs-hegy irányából.


GPS koordináták

46.9853 17.9797


Nyitvatartás

0 – 24


Belépők

ingyenes


Panoráma
5/5
Gyalog
3/5
Bringával
2/5
Autóval
2/5
Kilátó
5/5

A kilátóról

A tihanyi kilátó építése civil kezdeményezésként merült fel, legutóbb a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület részéről, melyet Tihany Község Önkormányzata és a Bakonyerdő Zrt. karolt fel. Az építmény organikus anyagokból, az egykor ott található római őrtornyokat idéző formában készült, fa és helyi terméskő felhasználásával. A kilátó teljes magassága 16,5 m. A kilátó a Tihanyi-félsziget északi részén, a Külső-tótól nyugatra, a 216 m magas Apáti-hegyen épült. Északról az Apáti templomromtól, déli irányból pedig a „Ráta csáva” néven megjelölt területről érhető el gyalogosan. Ez utóbbi megközelítés az ófaluból, a Belső-tó mellett haladó turista úton érhető el. A kilátó az északi kaldera peremén, az őslevendulás melletti tisztáson található. A kilátóból kelet felé feltárul a Külső- és a Belső-tó, Tihany, távolabb pedig Balatonfüred. Délre nézve a Balaton túlpartját, nyugatra a Csúcs-hegyet, Nyereg-hegyet, a Sajkodi-öblöt és a közelebbi településeket csodálhatjuk meg. A Balaton túlpartján feltűnik Balatonföldvár új kilátója is.

Képgaléria