Csopak - Csákány-hegyi kilátó

megközelítés - képek - térkép - gps

You are here:

Csopak Csákány-hegyi kilátó: az új kilátó 2015-ben épült. A fából készült csopaki kilátó erkélyéről páratlan kilátás nyílik a Bakonyra és a Balaton keleti medencéjére. A kilátó Csopak kedvelt túracélpontja.
GPS: 46.992228 17.923665 Megközelítés: A Csopak kilátó a Nosztori völgyön át, a kék turistajelzésen érhető el. Ezt az utat inkább gyakorlott túrázóknak ajánljuk. Itt-ott meredekebb falat kell megmászni, ahol vagy találunk kapaszkodónak való fatörzset, vagy nem. A falu felőli oldalon azonban kényelmesen is eljuthatunk a kilátóhoz. Ha esetleg több időt szánunk a túrához, akkor Paloznak felől is mehetünk, mert innen viszont gyönyörű kilátásban vezet az út, míg be nem sűrűsödnek a fák.


GPS koordináták

46.9853 17.9797


Nyitvatartás

0 – 24


Belépők

ingyenes


Panoráma
4/5
Gyalog
2/5
Bringával
2/5
Autóval
1/5
Kilátó
5/5

A kilátóról

Megközelítés, parkolás: … … … . A Csákány-hegyi kilátóhoz a Csopakról induló, majd az erdőben folytatódó kék jelzésű túraútvonal vezet. A kilátó mellett pihenőpadok is találhatóak. Csopak – Endrődi Sándor kilátó túra állomásai: 1. megálló: Csopak város, a Nosztori-völgy alja 2. megálló: Csákány-hegy kaptató 3. megálló: Csákány-hegyi kilátó 4. megálló: Toldi-völgy aljában található löszfejtések 5. megálló: pleisztocén korú „infúziós” löszfal 6. megálló: Kopasz-domb, felső-triász kőfejtő (Füredi Mészkő Formáció) Az állomásokról: 1. megálló Térképezés során a területen található természetes feltárások (vízfolyások, völgyekben feltáródó kőzetek), bányák, útbevágások, utak alapja és a falvakban található kőkerítések, házfalak, temetők sírkövek adnak információt a szűkebb területen található kőzetekről. A kőzeteket 3 nagy csoportba soroljuk: üledékes (mészkő, homokkő, márga), magmás (kiömlési pl.: bazalt, andezit, riolit és magmás pl.: gabbró) és metamorf (márvány, fillit). A területen fellelhető kőzetek: lösz, homokkő, márga, mészkő, kisebb-nagyobb fillitdarabok. 2. megálló A hegyen felfele haladva található kőzetek megismerése (márga, mészkő). A talaj megfigyelése (redzina), az erózió tipikus formái. Esetlegesen a Strenner-barlang megtalálása, a mészkövek karsztosodása, gyakorlati hatása az ivóvízre. 3. megálló A kilátóról megfigyelhető a Balaton-tó (keletkezése, kora, a felszíni vizek csoportosítása, védelme, hasznosítása. A Tihanyi-félsziget keletkezése, képződményei. 4. megálló Az úton megfigyelhető a mészkövek kibillent rétegsora. Eróziós völgybevágódások keletkezése. Környezetvédelem a völgy aljában található szilárd építési törmelék lerakó kapcsán. 5. megálló A 73-es útbevágás mellett található infúziós lösz megismerése (a finom szemcsék kézi mikroszkópos megfigyelése, az üledék kora, keletkezése, földmozgásra utaló nyomok). 6. megálló A 73-es útról látható régi kőfejtő megismerése Füredi Mészkő Formáció (kora, keletkezése, vastagsága, hasznosítása). Az 5. megállóban megismert kőzet és a mészkő egymáshoz viszonyított helyzete (vetők jelenléte). 7. megálló A Nosztori emelkedő tetején található triász képződmények megfigyelése középső-felső triász vékony és vastagpados mészkövek megfigyelése (az alaptúrához képest + 1 óra). 8. megálló A környéken található források felkutatása és ezek ismertetése (+ 1-1,5 óra). A túra megközelítőleg 2,5-3 óra alatt teljesíthető. Terepi felszerelés szükséges, ajánlott a túrabakancs. A szintkülönbség 80-100 méter. A Csopak Csákány-hegyi kilátó túrához további célpontok is igényelhetőek.

Képgaléria

There are no photos with those IDs or post 730 does not have any attached images!