Somló - Szent István kilátó

megközelítés - képek - térkép - gps

You are here:

Somló Szent István kilátó. A festői szépségű Somló tetején a Szent István király halálának ezredik évében (1938) épült meg a kilátó.
GPS: 47.146644 17.372200 Megközelítés: A kilátó autóval a 8-as számú főút felől közelíthető meg. A hegykapu vendéglő előtt jobbra fordulva, majd 100 métert követően az útjelző tábla iránymutatása alapján balra fordulunk. A kezdetben enyhe emelkedőn haladva, aszfaltos úton juthatunk fel a Margit-kápolnához. A kápolna mögött kialakított parkolóban autónkat hátrahagyva a hegy hátralévő részét gyalog kell teljesítenünk. A bazaltorgonák mellett haladva kényelmes tempóban, húsz perc alatt elérhetjük a hegy tetejét, ahol a kilátót megtaláljuk. A kialakított tűzrakó helyek mellett lévő padokon pihenhetjük ki a meredek hegyoldal leküzdését.


GPS koordináták

46.9853 17.9797


Nyitvatartás

0 – 24


Belépők

ingyenes


Panoráma
5/5
Gyalog
3/5
Bringával
3/5
Autóval
3/5
Kilátó
5/5

A kilátóról

A hegy bazaltköveiből készült torony tizenkét méter magas,s ragyogó körpanorámájával csodálatos látvánnyal ajándékozza meg mindazokat,akik megmásszák a csigalépcsőt. Az építkezés 1938. május elején kezdődött Fa László vezetésével, s ugyanez év július 31-én, közel tízezer ember előtt adták át. A kilátónak két neve ismert. Korábban Szent Istvánról, majd később Petőfi Sándorról nevezték el. Az 1990-es évek elejétől ismét eredeti nevét kapta vissza. Megközelítés, parkolás: … … … . A 7 méter magas kilátó az egykori lárma-fa helyén, a hegy legmagasabb pontján épült. A toronyba feljutó kiránduló szemei elé egy megkapóan szép látvány tárul. Keletre: a Bakony hegyei egészen a Kabhegyig, délre: a Balaton csillogó hullámai, Csobánc, Badacsony, Szentgyörgy és Szigliget. Nyugaton: Sághegy, távolabb az Alpok nyúlványai. Északon: Pápa és vidéke, a Kisalföld rónája ejtik bámulatba a turistát.

Képgaléria

There are no photos with those IDs or post 752 does not have any attached images!