Balatoni kerékpárút

Balatoni Bringakörút – Balatoni kerékpárutak – Balatoni bicikliút
You are here:
Balatoni bringakörút: a kiépített illetve kerékpározásra kijelölt balatoni kerékpárutak számos szép látnivalóhoz elvezetnek a Balaton környékén. Az utak jórészt a tó mentén haladnak, de néhány közülük elvezet a Balaton-felvidékre is. A balatoni bicikliút 2020-ra szinte teljesen megújul, ennek megfelelően az újdonságokról folyamatosan beszámolunk.
A Balatoni kerékpárút a közeljövőben teljesen megújul.
Balatoni kerékpárút - képek
Lájkold a “Balatoni Bringakörút” oldalát a Facebookon is, itt!

Egy balatoni kerékpártúrára legalkalmasabb lehetőség a “Balatoni Bringakörút“, amelynek a teljes hossza kb. 210 kilométeren keresztül futja körbe a Balatont. Útvonalát, amely a balatoni települések között többnyire elkülönített, aszfaltozott kerékpárúton halad, míg lakott területen belül kis forgalmú utcákon, üdülőterületeken és egyre több helyen önálló kerékpárúton vezet, egyértelműen jelzik a sűrűn elhelyezett zöld táblák „Balatoni bringakörút” felirattal.

A kerékpárosoktól különösebb figyelmet a 71-es úttal való kereszteződések (Zánka, Badacsonytördemic) és a vasúti síneken való átkelés követel meg, az óvatosság különösen a nyári szezonban ajánlatos.

Balatoni kerékpárutak: az egyes szakaszok (észak, nyugat, dél, kelet) önmagukban is egész napos programot jelenthetnek. Mi ennek megfelelően négy részre osztva mutatjuk be a kerékpárutat.
Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak
Balatoni bringakörút
Északi part
Balatonalmádi – Ábrahámhegy

A 4 napos balatoni bringakörút kiindulópontja legyen Balatonalmádi, végpontja pedig Ábrahámhegy. Ez azért is célszerű, mert jobb minél előbb túllenni a jóval keményebb, emelkedőkkel tarkított északi parton.

Távolság: 55 km

Ajánlott szállás: Aszófő (kemping)


Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak
Balatoni bicikliút
Nyugat-Balaton
Ábrahámhegy – Balatonberény

A második napunk a balatoni bicikliút legszebb részein halad. Kitérőt tehetünk a Kis-Balatonhoz, tekerhetünk a Keszthelyi-hegység erdeiben, vagy akár lubickolhatunk a világon egyedülálló Hévízi-tóban is.

Távolság: 47 km

Ajánlott szállás:


Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak
Balatoni kerékpárút
Déli-part
Balatonberény – Szántód

A harmadik nap a Balaton déli partján haladunk. Kevesebb a látnivaló, viszont a legtöbb strand ingyenes, így bármikor tudunk egyet fürödni… Továbbá érdemes megállni a part menti részeknél és gyönyörködni az északi oldal hegyeiben!

Távolság: 53 km

Ajánlott szállás:


Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak
Balatoni kerékpárutak
Kelet-Balaton
Szántód – Balatonalmádi

Bringatúránk utolsó, negyedik napján választhatunk, hogy a kevésbé látványos keleti partot teljesítjük (kihagyva a balatonvilágosi Magaspartot) vagy Szántódnál átkelünk a komppal és Tihanyi-félszigetet járjuk be.

Távolság: 49 km

Ajánlott szállás:
5x4 db alternatív útvonal - letölthető GPX fájlokkal!

1. Litéri kerékpárutak
Balatonfűzfőről egy új kerékpárút indul Litéren keresztül egészen Szentkirályszabadjáig, majd onnan választhatunk, hogy Veszprém felé vesszük az irányt, vagy visszagurulunk a Balaton mellé – Balatonalmádi érkezéssel.

liter_kerekpartura

2. Szentkirályszabadjai kerékpárút
A Dr. Óvári F. utca és a 71-es út kereszteződésétől 2018-ban egy új kerékpáros túraútvonalat alakítottak ki. A Töltés utca végétől az önálló Szentkirályszabadja – Veszprém kerékpárútra csatlakozhatunk rá.

szentkiralyszabadja_kerekparut

3. ‘Római út’ (Balatonalmádi – Aszófő)
A ‘Római út’ a Balaton északi oldalán található, a parttól néhol 1-2 km-nyi távolságban húzódó közúti közlekedési útvonal. A dimbes-dombos festői szépségű szakasz bringásoknak is kifejezetten ajánlott!

paloznak_romaiut

4. A Tihanyi-félsziget bejárása
Tihany az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordít a kerékpáros turizmusra, ezért újabb és újabb bicikliút szakaszok építésébe kezdenek (a már meglévők karbantartása mellett).

Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak - Tihanyi kerékpárút

1. Szigligeti kerékpártúra
Szigligetnél a 71-es út mellett fut a körút. A szigligeti bekötőutak mellett viszont választhatunk: maradunk a ‘Balatoni Bringakörút’-on vagy egy kisebb szigligeti kerekezés vár ránk.

szigliget_kerekpartura

2. Bringával a Keszthelyi-hegységben
A magas szintkülönbségek és a földutak miatt számítsunk arra, hogy néhol tolni is kell a bringát… A “Balatoni Bringakörút“-ról a balatongyöröki strandnál vagy a Gyenesi Lidó strandnál kell letérni.

Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak

3. Hévíz és Keszthely környéke
A Nyugat-Balatonon, Hévíz és Keszthely környékén számtalan kisebb-nagyobb kerékpáros körtúra közül választhatunk, ezekről további információ a képre kattintva érhetőek el!

Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak - Hévízi kerékpárút

4. Kis-Balaton – merre induljunk?
A Kis-Balatonhoz bringával lejutni és azt megkerülni még 2019-ben sem olyan egyszerű; nekünk viszont van egy elég jó tippünk! A további részletekért kattints a képre!

Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak

1. Balatonkeresztúr és környéke
A végig földúton haladó túraútvonal a balatonkeresztúri római katolikus templomtól indul település közelben található Bokrosi-hegyre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra.

balatonkeresztur_bokrosihegy

2. Fonyód – Panoráma út
Fonyód Bélatelepnél választhatunk, hogy a part menti bicikliúton haladunk-e tovább, vagy felmegyünk a hegyoldalba, ahonnan több helyről is csodálatos kilátás nyílik az északi parti tanúhegyere.

fonyod_panoramaut

3. Lulla (erdészeti út)
A végig erdős, 13 kilométeres szakasz emelkedése-lejtése pont jó arányban van, a aszfalt segít leküzdeni az emelkedőket. Összességében nem hegymászásnak, inkább hullámvasútnak tűnik a végigkerekezése.

lulla_erdeszetiut

4. Sió-csatorna és Ságvár
A Sió-csatorna kerékpárút egy kerékpárút Siófok és Siójut között Somogy megyében, mely a Sió jobb partja mentén húzódik, a kerékpárút ezáltal a Balatoni kerékpárút keleti szakaszához kapcsolódik.

siocsatorna_kerekpartura

1. A Club Aligán keresztül
Kerékpárosoknak – a korábbi évekhez hasonlóan – 2018-ban is díjmentes az áthaladás (a bringásoknak 15 perc van arra, hogy megtegyék a kb. 1,5 km-es távolságot).

clubaliga_kerekparosjegy

2. Balatonakarattyai dilemmák
A rettegett balatonvilágosi magaspart vagy a part menti út? Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai… A képre kattintva mutatjuk a részleteket – térképen!

balatonakarattya_dilemma

3. Balatonkenese – Parti sétány
Balatonkenesén az Alteleki út – Vasút u. helyett ajánljuk a Parti sétányt. Hátránya a borzalmas minőségű Rege utca… Az előnyeit pedig meg kell tapasztalni, van az is!

balatonkenese_partisetany

4. Kenese – Küngös bringatúra
A keleti part egyetlen túraajánlata Balatonkenese központjából indul és a kisebb dombok leküzdése után ugyanide érünk vissza…

balatonkenese_kungos
BALATON-FELVIDÉK

1. Mesevilágok (Pécselyi-medence)
A Balaton-felvidéken ugyan alig van kiépített kerékpárút, mégis érdemes bejárni ezt a vidéket kerékpárral. Ősi templomromokat, elfeledett kastélyokat fedezhetünk fel az erdők mélyén…

pecselyimedence_kerekpartura

2. Keresztül-kasul a Káli-medencén
Bringázni a Káli-medencében nem egy bonyolult dolog. Indulj el Zánkától és Salfölddel bezárólag láthatsz mindent ami fontos. A Balatont pedig Ábrahámhegynél érjük el.

kalimedence_kerekpartura

3. Veszprémből Nagyvázsonyba
A Nemesvámosig kiépített kerékpárút és az onnan újonnan leaszfaltozott mezőgazdasági út, majd alsóbbrendű utak bevonásával kialakított útvonal élményekkel teli km-eket kínál a bringásoknak.

nemesvamos_kerekparut

4. A Déli-Bakonytól a Balaton partjáig
Bringával átkelni a Balaton-felvidéken nem egyszerű; toronyiránt pedig még izgalmasabb… Szerencsére az aszfalt végig hibátlan, így aki bírja, vágjon bele, nem fog csalódni!

balatonfelvidek_kerekpartura
Utolsó módosítás: