Veszprémi kerékpárutak

Veszprém – Nemesvámos kerékpárút – Barnag – Nagyvázsony
A kerékpárút Veszprém és Balatonalmádi között található.
Tegyük fel, hogy Veszprémben a kis Tescótól indulunk, oda talán mindenki eltalál. Rögtön szemben is találjuk magunkat az egész út legmeredekebb emelkedőjével, aminek a tetejére érve már alig kap levegőt az ember.
Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak - Veszprémi kerékpárutak
Veszprémi kerékpártúra

kerékpártúra

A fenti két benzinkútnál jobbra kell kimenni a körforgalomból, innen a bicikliutat követve már nem lehet eltévedni.
Szentkirályszabadja után a kerékpárút elhagyja a főutat és egy völgyben tekereg tovább. Itt lesz egy “éles kanyar balra” tábla, vegyük komolyan, mert ha az egész út alatt csak egy ember jön szembe, akkor itt fog.
Balatonalmádiba beérve az út legmeredekebb lejtője fogad minket egy 30-as táblával, és ezt is vegyük komolyan, mert egyrészt a KRESZ ránk is vonatkozik, másrészt az első jobboldali utcába be fogunk kanyarodni, ahova a vicc kedvéért odaraktak egy hatalmas fekvőrendőrt, és ezen nem egyszerű nagy sebességgel, szögben érkezve áthaladni.
Lájkolj minket a Facebookon!

Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak
Veszprémi kerékpárutak

A kis utcákon szépen lecsordogálunk egészen a piacig, ahonnan újra a főutat követve elérünk az autóbuszállomásra. Itt érdemes megállni pihenni, esetleg meglátogatni az állomás hátuljánál lévő ingyenes nyilvános WC-t.
Az útfelület minősége Veszprém és Balatonalmádi között gyakorlatilag kifogástalan. Érdekesség, hogy a kerékpárút a régi vasúti töltés helyén épült, valószínűleg emiatt olyan időtálló, nem repedezik a széle, nincsenek rajta púpok. A Balaton-parti szakaszon a jótól az elfogadhatóig a teljes spektrum megtalálható.
Az útvonal a Szentkirályszabadja-Balatonalmádi szakaszt kivéve kezdők által is teljesíthető. Utóbbi szakaszon több erős lejtő is van, aki nem tud rendesen fékezni, inkább ne vállalkozzon erre a túrára, esés lesz belőle. A balatonfüredi bevezetőnél is van egy komolyabb lejtő.

A Veszprém és Szentkirályszabadja közötti szakasz a legforgalmasabb, nagyon sok a kerékpáros és le-le kell állni a hajtással, ha el akarunk férni mellettük. A falu után már kevesebben zavarnak, a Balatonnál pedig teljesen elviselhető a helyzet.
Szentkirályszabadján van egy-egy ivókút a falu két végében, amik a téli időszak kivételével mindig működnek.
Balatonalmádiban az autóbusz-állomáson a folyó ügyek elvégzése után inni is lehet a csapnál.

Utolsó módosítás: