You are here:
Balaton - Északi part
Északi part.

Miért válasszuk az északi partot? Talán mert dimbes-dombos a táj, a hegyek beleomlanak a Balatonba, buján zöldellnek az erdők, kalandra csábítva a természetjárókat. A lankák oldalában szépen művelt szőlősorok kúsznak a déli lejtőkön a hegytető felé. A bakonyi szellő lágyan fodrozza a Balaton vizét.
Megannyi lehetőség kínálkozik a szabadidő hasznos eltöltésére. Az északi part inkább alkalmas relaxálásra, csendesebb mint a déli oldal. A Káli-medence, vagy a Badacsony, a nyüzsgő Balatonfüred és a csendes pihenést nyújtó Tihany mind mind újabb izgalmas uticél.

A Balaton északi partja műemlékekben, múzeumokban és természeti értékekben különösen gazdag vidék. A tájegység építészeti emlékei közül nevezetes az I. András király által 1055-ben alapított tihanyi apátság, az új apátsági templom pedig a barokk egyik legszebb alkotása. Szigliget egyik nevezetessége a XIII. században épült vár maradványa a Várhegy tetején, ahonnan gyönyörű a kilátás a Balatonra; a másik az Esterházy család XIX. századi kastélya, amely ma az írók alkotóháza. A múzeumok, emlékházak közül figyelmet érdemel a tihanyi Bencés Apátsági Múzeum, a balatonedericsi Afrika Múzeum, a balatonfüredi Jókai-ház, Badacsonytomajban pedig a Balaton festőjeként ismert Egry József emlékháza.

Az északi part közelében lévő települések népszerű üdülőhelyek, de kissé északabbra, a Balaton-felvidék településeit is sokan keresik fel, akik menekülnek a nagyvárosi nyüzsgésből, és kedvelik a falvak nyugalmát.
Számtalan természeti értéket őriz ez a vidék. Ebben a kisrégióban találhatók a Balaton-felvidék kőtengerei, a Tapolca közelében lévő Szentgyörgy-hegy bazalt oszlopai. Különleges érték a gyurgyalagoknak otthont adó balatonkenesei löszfal, és a Tihanyi-félsziget is. De a balatoni pihenést jól kiegészítheti például egy koncert a tihanyi apátsági templomban, vagy egy séta a balatonfüredi Tagore sétányon. Az itteni múzeumok, emlékházak, műemlékek felkeresése szintén hasznos lehet.

Kevés olyan tály van Magyarországon, ahol annyira él a vidék romantikája a múlt emlékeivel, mint a Balaton-felvidéken. Kialudt vulkánok kúpjai, zamatos borokat termő domboldalak, erdők, suhogó nádas, a hullámzó Balaton jellemzi a térséget.
A vidék geológiai és történelmi értékek gazdag tára.A Tapolcai-medence vulkáni tanúhegyei – a Véndek, Halápi-hegy, Hegyesd, Hajagos, Csobánc, a Tóti-hegy, Gulács, Badacsony, Szigliget bércei, a Szent György-hegy bazaltorgonái – a Káli- és a Dörögdi-medence barangolásra ösztönző erdői, a Lesence-vidék érintetlen vadsága teszi a vidéket felejthetetlenné az idelátogató számára.

A hegyoldalakon és a mezőkön középkori templomok és kolostorok maradványai tanuskodnak az egykori mindennapi életről. A vidék emberi arculatát a hegyek lankáin települt szőlők, pinceházak határozzák meg ma is, amin nem lehet csodálkozni, mert a szőlészet- és borászat a római kortól a legfontosabb munkalehetőséget, megélhetési forrást jelentette. A szőlészet-borászat mellett egyre nagyobb jelentőségre tesz szert az idegenforgalom a Balaton és háttétterületei üdülési, turisztikai vonzerejének kihasználása.

Lájkolj minket a Facebookon!

Utolsó módosítás: