Keszthelyi-hegység

képek, térkép, látnivalók
You are here:
Keszthelyi-hegység. A Keszthelyi-öböl térségében, a nyüzsgő Balaton-parttól néhány kilométerre találunk még szabad, érintetlen területeket. A változatos növény- és állatvilágot, a különböző természeti formákat bemutató tanösvényeket mindenkinek érdemes megtekintenie.
keszthelyihegyseg

A Keszthelyi-hegység a magyarországi Dunántúlon helyezkedik el, a Dunántúli-középhegység elkülönült nyugati tagja. A hegységet egyik oldalról a Balaton, másik oldalról a Gyöngyös-patak, a Tapolcai-medence és a Várvölgyi-medence veszi körül.
A Keszthelyi-hegység területe kb.150 km2. Két fő vonulata van: a Vállus-Vonyarcvashegy vonulat és a Keszthely-Rezi vonulat. Két legmagasabb csúcsa a Köves-tető (444 m) és a Meleg-hegy (425 m). A Keszthelyi-hegységet a vulkánosság hozta létre. Hegyei dolomitból, kihűlt lávából és Pannónia üledékből állnak, amelyeken gyönyörű gesztenye erdők találhatók.

A Keszthelyi-hegység sokszínű, varázslatos táj, amely a turisták kedvelt helyszíne ezáltal. A gyalogtúrák a hegységben nagyon népszerűek. A hegység legszebb részeit vulkáni erők formálták, hatásuk mind a mai napig érződik.
A Keszthelyi-hegység lábánál fakad a kénes Hévíz-forrás. A Hévízi-tó kénes, enyhén radioaktív vize ugyanúgy kiváló a mozgásszervi betegségek gyógyítására, mint a tófenék iszapja.
A hegységben különböző barlangok lelhetők fel, melyek elsősorban a természeti csodák szerelmesei számára érdekesek. A barlangok kanyargós folyosóit a forró vizek alakították ki. A legszebb közülük a cseppköves Csodabogyós-barlang. Jelenleg ezek a barlangok még nincsenek teljesen feltárva, többségüket csak a barlangkutatók látogathatják.

A Keszthelyi-hegység a heviz-info.hu oldalon.

Gyönyörű tájak, napsütés, Balaton, és véget nem érő túrák, kirándulások jellemzik. A Keszthelyi hegység kijelölt erdei turistaútjai hosszabb barangolásokra csábítanak. Kihűlt láván, dolomiton és tengeri üledéken visznek az utak, míg bejárjuk a tanösvényeket, egyik kilátótól a másikig, barlangok mélyére ereszkedünk, bazaltfolyosókat mászunk és kiolvashatjuk a kőzeteket, a földtörténeti koroknak eme óriási képeskönyvében lapozgatva.
Érdemes így megismerni a tájat – nem egy rohanó autó ablakából, néha megállva egy-egy helyen, hanem gyalog vagy kerékpáron. Nem is beszélve a lovaglásról, hiszen ez a vidék mindig híres volt arról, hogy majd minden szegletében lovasudvarra bukkant az erre járó.
Tehát, ha szereti a természetet, a nyugalmat és szeretné szabadidejét aktívan eltölteni akkor irány a Keszthelyi hegység, És a rossz idő sem lehet kifogás – ugyanis rossz idő nincs, csak alkalmatlan öltözék.

Séta a Keszthelyi-hegységben
Kerékpárutak

Az egyik legszebb túra a Keszthelyi-hegységben az OKT útvonala. A magas szintkülönbségek ellenére kezdőknek is ajánlott. A bringázást újonnan épült kerékpáros pihenőhelyek teszik kényelmessé.

Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak - Kis-Balaton kerékpárút
Kilátók

A kirándulást kedvelők 7 (Festetics, Berzsenyi, Kitaibel, Padkő, Bél, Batsányi, Láz-hegyi), a közelmúltban felújított illetve újonnan megépült kilátóból gyönyörködhetnek a nyugat-balatoni térségben.

keszthelyihegyseg_kilatotura
Túraútvonalak

A a hegységen halad keresztül az Országos Kéktúra. Emellett számtalan turistautat is találhatunk.
Pele Apó ösvénye: a természeti formákat bemutató, gyermekeknek készült tanösvényt mindenkinek érdemes megtekintenie.

keszthelyihegyseg_tura
Látnivalók

Barlangok, felhagyott murvabányák, egyéb látnivalók a hegységben.

Balatoni látnivalók - Keszthelyi-hegység látnivalók
Pihenőhelyek

A Nagymező a Keszthelyi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye, ahol kiépített szalonnasütőhelyek, asztalok – padok, focipálya, esőbeálló várja a kirándulókat. Emellett további pihenőhelyek is várják a megfáradt turistákat.

keszthelyihegyseg_pihenohely
Utolsó módosítás: