Balatoni kerékpárút - Észak

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

A 4 napos balatoni kerékpártúra kiindulópontja legyen Balatonalmádi, végpontja pedig Ábrahámhegy. Ez azért is célszerű, mert jobb minél előbb túllenni a keményebb északi parton.

Balatonalmádi – Ábrahámhegy

Távolság: 55 km (Balatonalmádi – Alsóörs – Csopak – Balatonfüred – Aszófő – Örvényes – Balatonudvari – Balatonakali – Zánka – Balatonszepezd – Révfülöp – Balatonrendes – Ábrahámhegy)


Vízvételi lehetőség: Ezeket külön jelöltük a letölthető gpx fájlban és a Balcsi.net térképén is.


Veszélyes kereszteződések: Ezen a szakaszon kiemelt figyelmet érdemel az átkelés a tihanyi bekötő utakon (diósi delta, középső út, sajkodi út). Örvényesnél a bringaút keresztezi a 71-es utat, fokozott figyelem itt sem árt. A zánkai Erzsébet tábor után visszatérünk a főút déli oldalára, itt megint csak óvatosan… Zánka és Balatonszepezd között megint keresztezzük a 71-est. Révfülöp keleti oldalán újabb átkelés a 71-es úton. Terelőkorlátos vasúti átkelőhely ezen a szakaszon nincs.


Balatonrendes: A település keleti határában van egy 200 m hosszú szakasz ahol ki kell mennünk a 71-es útra. Más lehetőség egyelőre nincs…

A balatoni kerékpártúra kiindulópontja legyen a ‘0’ km kő, melyet a Véghely D. utca elején, a vasúti átkelővel szemben találunk. Bringatúrának egyből indíthatjuk egy remekbe szabott fotóval… 200 méter megtétele után egy kellemes kis vízlelőhely és pihenőhely máris megállásra csábít minket. A Balatonkör Balatonalmádiban önálló kiépített kerékpárutat főleg a település nyugati részén tartogat számunkra.

A Dr. Óvári F. utca és a 71-es út kereszteződésétől új kerékpáros túraútvonalat alakítottak ki. Ez lakott területen útfelújítást, kitáblázást és felfestést jelent. A Töltés utca végétől viszont önálló kerékpárúton haladva csatlakozhatunk rá a Balatonalmádi – Szentkirályszabadja – Veszprém bringaútra. Veszprémi bicikliút.

Balatoni kerékpárút - Balatonalmádi (csónak)

Balatoni Bringakörút - Balatonalmádi

Római út. A káptalanfüredi strandot elhagyva átkelünk a vasúton és önálló kerékpárúton fut a Balatonkör útvonala egészen Alsóörsig. Alsóörs felé közeledve érdemes lassítani, hiszen üdvözlés gyanánt elég komoly huplival köszönt minket a település. Évek óta ott van, nem zavarja a bringaút kezelőjét…

Balatonalmádi – Alsóörs

Ezen a pár km-es szakaszon semmi nem akadályoz meg bennünket abban, hogy itt érjük el a Balatonkör legnagyobb átlagsebességét… Az út kialakítása és minősége közel 20 év elteltével is tökéletesnek mondható. (a beígért nagy balatoni kerékpárút-fejlesztés szinte nem is kell h érintse ezt a szakaszt) Legközelebb ilyesmiben kb. Balatongyörök környékén lesz részünk…

Ugyanezt az élményt biztosíthatta volna az új tobruki szakasz, de a kezdeti örömködésünk után sajnos már érezzük annak a több km-es résznek a problémáit. Arról a szakaszról további infó ide kattintva érhető el.

‘Római út’ (Almádi – Aszófő)

Balatonalmádi káptalanfüredi településrészétől egészen Aszófőig a kijelölt kerékpárút helyett haladhatunk a régi római útnak nevezett festői szépségű szakaszon is.

Alsóörs központjában mielőtt átkelnénk a vasúton van néhány látnivaló… Balra, a híd előtt egy faragott kő mutatja, hogy bizony már 6,4 km-t megtettünk… Itt található a strand, a kikötő. A strand melletti Tourinform irodában hasznos információkat kaphatunk a helyi lehetőségekről.

Balatonalmádi - Ivókút

Balatonalmádi - Örökmécses

A balatoni kerékpártúra egyik legújabb látványossága a fűrésszel faragott Harley-Davidson alkotás, mely a főút mellett kapott helyet. A motort és a motorost egy több száz kilós tölgyfarönkökből faragta ki láncfűrésszel Gáborecz István szobrászmester. A talapzatát pedig Spirk László, lovasi motoros és csapata készítette el vöröskőből. A fából készült motor a település központi helyére, a Strand sétányra került.

Balatoni kerékpárút - Kilométerkő (Alsóörs)

Balatoni kerékpárút - Harley szobor (Alsóörs)

Csalogatóan hívogat bennünket az új alsóörsi kilátó a Somlyó-hegy tetején, mely viszonylag könnyen bringával is megközelíthető (a hegy nyugati oldala felől). A kilátó közelében található a 2018-ban kialakításra került Kilátó tér. … … … a balatoni kerékpártúra … … …

Paloznaki megálló

Paloznak központi részét nem érinti a kerékpárút (bár aki a régi római utat választja annak lesz szerencséje megcsodálni azt is), éppen ezért a település gondolt egy nagyot és a paloznaki elágazó mellett található szabad placcon kialakítottak egy kerékpáros pihenőhelyet, melyet évről-évre fejlesztenek.

A település központját elhagyva kisforgalmú közutakon, majd a paloznaki elágazótól a csopaki kikötőig önálló bicikliúton vezet a túránk. Csopakon a Sport utcáig a 71-es út mellett vezet az út. Innen térköves megoldásban lehet részünk egészen a csopaki hajóállomásig. (Reméljük, hogy a Bringakör komplett felújításakor ezen a településen jelentős változások lesznek…)

Balatoni bringakör - Csopak

Csopaki madárles

Az összképet viszont jelentősen javítja a Kishegyi utcában kialakított madárles/játszótér/pihenőhely – free wifivel. Továbbá erről a helyről az éles szeműek a távolban felfedezhetik Alsóörs 2 kilátóját is… Az Ifjúsági sétányon kialakításra került egy mezítlábas ösvény és köztéri fitnesz park. A csopaki strand mellett nagyobb gyalogos forgalommal számoljunk! A balatoni kerékpártúra természetesen továbbra is térköves sétányon folytatódik…

Csopak - Szent József forrás

Csopakon a Sport és a Kőkorsó utca között a jelenlegi bringaút teljes újragondolása vagy egy új nyomvonal kijelölése nagyon szükséges lenne… A csopaki hajóállomásnál jobb majd bal kanyar és máris ott vagyunk egy újabb pihenőhelynél: Szent József forrás.

Balatonfüred - Kerekedi-öböl

Innen ismét önálló kerékpárúton folytatjuk a túrát egy nagyon kellemes erdős részen átvágva – 3 darab 90 fokos kanyarral fűszerezve… Óvatosan! A veszprémi elágazótól megkezdődik egy kisebb emelkedő. Útközben a szépséges Kerekedi-öbölre szuper rálátásunk van. Utunk a 71-es út mellett kitartóan emelkedik egészen Balatonfüred határáig.

Balatoni bringakör - Balatonfüred - Esterházy strand

Balatonfüreden egy elnyújtott lejtő következik a nem túl jó minőségű Gemering utcán – nyitott kerékpársávval – egészen a Kisfaludy strandig. Balatonfüreden gondolnak a biciklisekre, de azért nem árt óvatosan haladni, mivel elég nagy a gyalogos forgalom a település kisebbik strandja mellett is.

Balatonkör - Balatonfüred - Tagore sétány

Ami a déli parton a siófoki Petőfi sétány, az az északin a balatonfüredi Tagore sétány… A főszezont kivéve jó megoldás, de a nyári időszakban jobb elkerülni. A sétányon túljutva bekapcsolódik a tömegbe a hajóállomás gyalogos forgalma is – a helyzet fokozódik…

Tagore sétány és Zákonyi F. utca

Szeptember végétől június közepéig a bringás csak elismerően csettinteni tud, mert nagyon jó minőségű az út és látványos részeken megy a ‘Balatoni bringakörút’ Füred központjában. Viszont a nyári 3 hónapban a főbb rendezvények ideje alatt egyszerűen lezárásra kerül a kerékpárút a Tagore sétányon. Nincs más lehetőség mint tolni a bringát a gyöngykavicsban (mivel a gyalogosak fullra kitöltik a sétányt). Továbbá a Zákonyi F. utca ebben az időszakban különösen keskenynek tűnik. Megoldás lehet a türelem illetve vmi okos kerülőutat találni.

Javaslatunk pár sorral lejjebb megtalálható, mely teljes egészében kikerüli a strandok előtti szakaszt és az egész Tagore sétányt.

Balaton-felvidék – I.

Nem szeretnél nagyon eltávolodni a Balaton partjától, de mégis vágysz egy kis Balaton-felvidéki kerékpártúrára? Erre kiválóan alkalmas a mi ajánlatunk, melyet a térképre kattintva érhetsz el!

A sétányt elhagyva úgy gondolhatnánk, hogy egy picit nyugisabb rész következik, pedig nem… A legproblémásabb rész a Vitorlás tér, mely a sétányt és a Zákonyi F. utcát köti össze.

Balatonfüred – Alternatív útvonal

Mikes Kelemen u. – Táncsics u. – Blaha L. u. – Honvéd u.

A Zákonyi F. utcában találjuk a kisvasút megállóhelyét, a büfésort, fagyizókat – kerékpáros szemmel ez a rémálom. 3 méter széles bringaútról pedig ne is álmodjunk! Sok helyen a meglévő szélességből a belógó növényzet is elvesz valamennyit + beláthatatlan S kanyar… Jó-jó, de vhogy nem az igazi.

Balatonfüred - Széchenyi István utca

Balatonfüred - Széchenyi István utca

A Széchenyi utcában kialakított önálló kerékpárút igazán jónak mondható, problémát a 2 oldalról belógó virágok és a nagy hotelek előtti macskaköves bejárók jelentenek. A MOL benzinkútnál lehetőség van pumpálásra, netezésre, stb. Tovább haladva a Spar parkolója mellett található Berzsenyi kút oldhatja meg a vízhiányunkat.

Balatoni kerékpárút - Balatonfüred

A kempingtől pár km hosszan egy szervizúton haladunk. Ennek ellenére viszonylag forgalmasnak nevezhető és a sebességkorlátozást sem igazán tartják be az autósok… Sokan menekülőútnak is tekintik a bedugult 71-es helyett… Reméljük, hogy a helyzet hamarosan itt is változni fog.

A Balatonkör közvetlenül a 71-es főút mellett fut; szép panorámával a Tihanyi-félszigetre

Balatonfüred határától Balatonszepezdig főleg kiépített kerékpárúton haladhatunk. A Tihanyi-félsziget kanyarját elhagyva a balatoni kerékpártúra Aszófő felé veszi az irányt. Tihanyi kerékpárút.

Balatonfüredről Tihanyba

Az egyik legrégebbi szakasz, mely ezer sebből vérzik… A rossz útburkolaton túl a rondellás kialakítás a jelenlegi viszonyok mellett balesetveszélyes. A 2 település között elég nagy a bringás forgalom, napnyugtától viszont az autók fényszórója teljesen lehetetlenné teszik a közlekedést. A megoldás várat magára.

2018-ban úgy áll a dolog, hogy 2019-ben talán errefelé is megtörténik az első kapavágás… (a hidakat is éppen ezért borították le a nem túl időtálló OSB lapokkal – ideiglenesen)

Tihanyi kerékpárutak

Kerékpárutak, látnivalók, túraútvonalak Tihanyban! A képre kattintva mutatjuk a részleteket – térképpel!

Aszófőn a Romkápolna utcán keresztül közelíthető meg a Kövesdi templomrom (a vasúti átjáró előtt balra). A vasútállomása környezete erősen felújítása szorul. A települést elhagyva emelkedős-lejtős szakaszok jönnek (remek panorámával a Tihanyi-félszigetre) és megérkezünk Örvényesre.

Balatoni kerékpártúra - Aszófő és Örvényes között

Beérkezünk Örvényesre, ahol a Malom utcánál (a közelben van a vízimalom) újra keresztezzük a 71-es utat és annak északi oldalán haladunk. Innen érdemes visszanézni a Tihanyi-félszigetre, ami most nem a megszokott arcát mutatja… Balatonudvarit egy beláthatatlan kanyarkombinációval érjük el. Jobbkanyar után egyből a temető mellé érünk, ahol megnézhetjük a szív alakú sírköveket.

Szabadstrand az északi parton

A település határában tábla mutatja, hogy Örvényesen bizony szabadstrand van. Az északi part egyetlen szabadstrandja… Mégpedig hivatalosan a „Vadkacsa szabadstrand„. Megközelíteni a Szent Imre utcán kell. Eltévedni nem fogunk, mert korrekt a kitáblázás.

Kikerülünk egy templomot, majd széles, osztott pályás út következik. A Levendula utcán délnek gurulva elhagyjuk a 71-es utat. (Aki Balatonudvari igazán szép és rendezett strandját keresi annak a templommal szemben, a Kerkápoly utcát kell választania.)

A balatoni bringakör egyik legszebb szakasza Balatonudvari és Fövenyes között

Érdemes körbejárni a falu apró, hangulatos kis központját. Gurulunk tovább és lassan megérkezünk a balatoni bringakör egyik „nagyon zöld”, üdülőövezeti részéhez. Ez a szomorúfüzekkel övezett szakasz kapcsolja össze Balatonudvarit Fövenyessel. Fövenyes adottságai hasonlóak Balatonudvariéhoz, nekünk nagyon szimpatikus. A balatoni kerékpártúra egyik legszebb része ez.

Balatonudvari - Szent Antal szobor (Gesztenye sor - Horgász u.)

Balatonakali - Emelkedő a 71-es út mellett

A település határában balra a 2012-ig ingyenes használható strand és a hajóállomás található. Egyenesen egy földút vezet, mely a kalandokat kereső bringásoknak egy újabb kihívást jelent (aki nekivágna az Balatonudvari határában, a hosszú egyenes út alsó harmadában éri el újra a kijelölt bringautat).

Balatonkör - Balatonudvari - Strand utca

Jobbra sokaknak következik a rémálom; a Strand út egy kitartó emelkedéssel újra visszavezet a 71-es út mellé. Onnan több megszakítással emelkedik az út, melyet a Mandula csárda melletti brutál (de legalább rövid) kis dombocska zár le.

A ``Balatoni kerékpárúra`` egyik legkeményebb emelkedője előtt/után (Mandula csárda)

Mögöttünk hagytuk a balatoni kerékpártúra egyik legkeményebb emelkedőjét, de cserébe jön egy végtelennek tűnő gurulás a part felé. Elsuhanunk a Balatonakali felől érkezők mellett; láthatjuk, hogy abból az irányból sem jobb a helyzet…

Balatonakali - Csárdás utca

Balatonkör - Zánka - Tusakosi utca

Tehát balos kanyarral újra a Balaton szintjéig ereszkedünk (nem túl jó kocsiúton), majd még a vasúti átkelő előtt a Vasút soron haladunk. Az akali strandot az utca végén, balra le, a vasúti síneken átkelve találjuk. A strandnál észak felé a Kossuth Lajos utcán haladunk (S kanyar), majd jobbra a Petőfi Sándor utca következik.

Balatoni bringakör - Balatonakali - Forrás park

Elhaladunk a Forrás park mellett. Gyermekeknek játszótér, a nagyobbaknak fitneszeszközök nyújtanak regenerálódást a kilométerek után… A padok, asztalok egy megállásra teljes mértékben ideálissá teszik a helyszínt.

Bringával a Káli-medencében

Ha valóban túrázni akarunk, ha szeretnénk valami szépet látni, s nem ragaszkodunk a parti sávhoz, akkor a Zánka Tusakosi utcánál észak felé fordulva kitérhetünk a Káli-medencébe – a Zánka-Tapolca műúton. A balatoni körúthoz Révfülöpnél, Ábrahámhegynél, Badacsonytomajnál vagy akár Badacsonytördemicnél lehet visszatérni. Az alternatív útvonal a Nemesgulács – Kisapáti műúton keresztül a Szent György-hegy bejárásával zárulhat.

Balatonakalit elhagyva a 71-es út északi oldalán fut a Balatonkör, egészen a zánkai Erzsébet táborig. A balatoni kerékpártúra egyik „látványosságát” itt találjuk, ugyanis a tábor előtt 100 méterrel a terepviszonyok miatt a kerékpárút több mint a felét gyepréteg borítja, a többit pedig homokpad vagy éppen sártenger… A megoldás az rém egyszerű lenne, de az illetékesek vhogy nem érzik magukénak a problémát.

Problémák Balatonakali és Zánka között...

A tábla jelzésének megfelelően áttoljuk a bringánkat a felüljárón, majd hamarosan keresztezzük a főutat. Na itt óvatosan, körültekintően! Haladunk Zánka felé, 500 méter után a jelzésünk balra fordul és következik a második (de egyben rövidebb) nagy gurulásunk…

Képgaléria

A balatoni kerékpárút balra, a Tusakos úton újra levezet a Balatonpart közelébe. (Aki a zánkai szabadstrandot keresi, annak 2017-ig a Tusakosi út végén kellett balra fordulnia a Várkúti utcába. No ez a lehetőség már nincs, a strandot már csak a tábor lakói használhatják! A balatoni kerékpártúra egyik jellemzője, hogy az északi parton az örvényesit leszámítva már nem találunk szabadstrandokat.) A vasúton átkelve és jobbra fordulva Zánka központjáig a Várkúti utcán tekerünk. A központban – a zánkai stranddal párhuzamosan – a kijelölt kerékpárút egy borzalmas minőségű utcán (Dózsa Gy. u.) halad… Kerékpártúra a Balaton-felvidéken.

Balatonszepezdi dilemmák

Gyakorlott bringásoknak alternatív útvonal: Balatonszepezd keleti határától a 71-es úton a Honvéd utcáig is tekerhetnek – energiát és időt lehet spórolni!

Panoráma sétány

A szepezdi rövidítésnek még annyi előnye is van h a 71-es út mellett kialakítottak egy terasz sétányt, ahonnan csodálatos élményben lesz részük mindazoknak, akik feltolják a bringát a kilátóhelyre…

Balaton-felvidék – II.

Az útvonal észak-déli irányban szeli át a Balaton-felvidéket. Nagyvázsonyból indulunk és Mencshelyen keresztül a Balatont Zánkánál érjük el.

Jön egy kellemes erdős rész, majd „vikkendházak” között megérkezünk egy újabb vasúti átkelőhöz. Balatonszepezdnél figyeljünk a táblákra, mert a balatoni kerékpártúra a település északi oldalán, kisebb utcákon át vezet – a Viriusz utcától egészen a Honvéd utcáig. Onnan a Révfülöpi utcán már sík terepen folytatjuk a túrát.

Érkezés Balatonszepezdre

Balatonszepezd - Viriuszi emelkedő...

90 fokos bal majd jobb kanyar után rátérünk a Szepezdfürdő felé vezető szakaszra. Újra csatlakozunk a 71-es út mellé. Éveken keresztül itt a gyökerek teljesen felnyomták az aszfaltot, ezt 2018-ban – a jelzésünk után – kijavították. (A Kökényes köznél kell letérni az Ifjúsági strand felé.)

Beérünk Révfülöpre, átkelünk a vasúton. Ajánlott kitérő a Fülöpi templomrom a Halász utcán (észak felé). Elhaladunk a Szigeti strandfürdő és a focipálya mellett. Révfülöp központjában, a kikötőnél pihenő, fagyi és persze a móló vár ránk! A Fülöp-hegy tetején pedig a Millennium kilátó… Megközelítése picit több időt, energiát vesz igénybe.

Balatoni kerékpártúra - Révfülöpi szakasz (itt a ``Balatoni kerékpárút`` közvetlenül a vízparton fut)

Tovább haladva a sétány elvezet bennünket a balatoni bringakör egyik olyan szakaszához, mely valóban a parton halad (tőlünk fél méterre). Némi gyalogosforgalomra számítsunk! Szemben a fonyódi hegyek látszanak. A Császtai strand következik, majd jól megszokott módon újra keresztezzük a vasút útját. A balatoni kerékpárúra itt elhalad egy benzinkút mellett.

Balra, a Tölgyfa utcán kitérőt tehetünk Pálkövére. Ezen a ponton visszanézve a távolban látni a révfülöpi kilátó csúcsát. Kitérő: a 71-es másik oldalán található az Ecséri templomrom. Tovább haladva Balatonrendes felé újabb emelkedős szakasz következik – közvetlenül a 71-es út mellett.

Pálkövei kitérő

Délre, a Tölgyfa utcán Kővágóörs-Pálköve következik. A Balatonkör ugyan nem arra megy, de akár tehetünk kitérőt a település belseje felé is vagy egészen a pálkövei strandig is eljuthatunk. Mivel Balatonrendes keleti határában kb. 100 méteren keresztül továbbra is ki kell mennünk a 71-es útra, javasoljuk, hogy akinek ez problémát jelent válassza a Tölgyfa-Kökény-Kéktó-Strand u. kerülőutat…

Aki errefelé jár az kap egy olyan csendes, nyugodt, madárcsicsergős, nagyon zöld, eldugott kis nyaralóövezetet, amilyenből már alig-alig van a Balaton partján…

Balatonrendes – 71-es út!

Pálköve és Balatonrendes között van kb. 200 méter, ahol ki kell mennünk a 71-es útra, mert ott vezet a ‘Balatoni kerékpárút’. Mutatunk egy biztonságosabb útvonalat – katt a térképre!

A balatoni bringakör kiépített kerékpárútja a Pálkövei utcáig tart. Itt sajnos muszáj kimennünk a főútra (kb. 100 m), majd beérünk Balatonrendesre. A vasútállomásnál felkanyarodunk a peronra, majd átkelünk a vasúton. Kellemes, árnyékot adó fás rész következik, majd az út elvezet Ábrahámhegyre. A stranddal szemben, a 71-es út jobb oldalán található Kilátó utcán felkereshetjük a Balatonkör egyik legkönnyebben megközelíthető kilátóját (Bökk-hegyi kilátó).

Balatoni kerékpárút - szintrajz

Letölthető GPX file

A Balatoni kerékpárút második szakaszát itt találod!

Nyugat-Balaton

A Balatoni kerékpárút második szakaszát itt találod!