Balatonfüred - Városi Múzeum

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

Balatonfüred Városi Múzeum. A település múltját, az itteni emlékeket, a vízi életmód dokumentumait, a várossá válás történetét mutatja be a Helytörténeti Gyűjtemény kiállítása. Itt őrzik, gyűjtik és dolgozzák fel a település gazdag múltjának emlékeit, jelenének dokumentumait.

A könyvek, újságok, cikkek, önkormányzati határozatok, szakdolgozatok, fotók, képeslapok, térképek csak helyben tanulmányozhatók. A gyűjtemény rendszeresen rendez kiállításokat. Itt folytatja tevékenységét a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület. Közös kiadványuk a 2001-től megjelenő Füredi História című helytörténeti folyóirat.

GPS: 46.9853 17.9797


Megközelítés: Alsóörs, Strand sétány.

Gyermekek: 4 – 18 éves korig
7.500/fő; 5.500/kedv. (gyerm., nyugd.)

A strandbelépők és szolgáltatások ára bankkártyával és SZÉP kártyával is fizethető!
Információk

A bazalthegy szikláin és erdeiben számos madárritkaság fészkel (holló, vörösvércse, kövirigó). Csúcsairól pedig pompás kilátás nyílik a Tapolcai-medencére és a Balatonra. A Csobánc csupasz lapos teteje lévén erről a hegyről a legszebb a kilátás. Nyáron folyamatosan siklóernyősök parádéznak a hegyoldalban felszálló légáramlatokban. Tiszta időben dél felé a légvonalban 100 km-re lévő pécsi torony is látható. Túra a hegytetőre: A hegy megközelíthető Gyulakeszi irányából, a zöld jelzésen. Parkolni a még sík területen lehet. Innen eleinte aszfaltozott majd kissé vízmosásos földút és kavicsos út vezet fel a tetőre. (bringával is fel lehet menni) A várról az első említést egy 1702-es oklevél teszi, de építése már az 1250-es évek környékén elkezdődhetett. A vár a Rátóti Gyulaffy család tulajdona a 17. század második feléig, építtetői eredetileg diszeli nemesek. Mátyás király 1490-ben bekövetkezett halála után Habsburg Miksa betöréseinek a vár is áldozatául eshetett volna, de Kinizsi Pál parancsára erődítménnyé kezdték alakítani. A várat egyik török ostrom sem tudta bevenni.

Képgaléria

There are no photos with those IDs or post 942 does not have any attached images!