Zalavár - Kis-Balaton Ház

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

Zalavár Kis-Balaton Ház. A Kis-Balaton Ház a Zalavár-Zalaszabar összekötő út mellett található. A zárt természetvédelmi területen lévő Kis-Balaton bemutatása kapott itt helyet (innen indul a Kis-Balaton kerékpárút). A Kis-Balaton Ház – hasonlóan magához a Kis-Balatonhoz – “többfunkciós” létesítmény.

GPS: 46.661633 17.137501 Megközelítés: … … …

GPS: 46.9853 17.9797


Megközelítés: Alsóörs, Strand sétány.

Gyermekek: 4 – 18 éves korig
7.500/fő; 5.500/kedv. (gyerm., nyugd.)

A strandbelépők és szolgáltatások ára bankkártyával és SZÉP kártyával is fizethető!
Információk

A központ építésével a történeti és néprajzi vonatkozások szemléltetése volt a cél. A történetiséget már az épület elhelyezése is sugallja, hiszen a ház közelében lévő kápolna, a Cyrill-Metod emlékoszlop, valamint a régészeti feltárások a közel- és régmúlt emlékeit hangsúlyozzák. A sokoldalúságnak az itt kialakított kiállításnál is meg kellett valósulnia.
A Kis-Balaton Ház kupolatermében a KBVR működését többféle üzemmódban bemutató terepasztal és látkép kapott helyet. Az itt elhelyezett “touch info” ad bővebb felvilágosítást a Kis-Balatonról, mind műszaki, mind vízvédelmi, mind természetvédelmi szempontból. A földszinten a nagyobb területű kiállítási helyen egy időutazásra nyílik lehetősége a látogatóknak.

Megtekinthető a karoling-kori gazdasági épület belső vázszerkezete, részben helyszíni feltárásból. Makett és grafika mutatják be a vár és bazilikák eredeti állapotát. A kiállítási felület a terem középvonalán húzódik végig. A belső lezárásban kapott helyet a Kis-Balaton víz alatti világa dioráma, mely az itt élő faunát teszi láthatóvá. Tovább haladva a nádi élet sajátos eszközeit, használati tárgyai vannak kiállítva, a festett képek segítségével pedig a természetben találja magát a látogató. Ezt az érzést fokozza a sötétszoba. Belépve az üveglemez mennyezetre készített csillagos égbolt alatt a mocsárvilág nappali és éjszakai hangjai teszik teljessé az élményt. A bejárati rész diorámájának megtekintésével köszön el kiállítás első része.

help
Szintén a földszinten, a Vízvédelmi Rendszer termében gyönyörködhetünk a vízvédelmi fénygrafikában, tablók segítenek a fontos tudnivalók elsajátításában, mikroszkópos installáció segítségével a Kis-Balaton szabad szemmel nem látható élőlényeit vizsgálhatjuk, illetve információkat kaphatunk a táplálékláncok működéséről egy nagyméretű karikatúra segítségével, melyet Sajdik Ferenc készített, és a rá jellemző figurák és sajátos humor miatt is érdemes megnézni. Az egyik emeleti teremben látható a Kis-Balatont, mint természetvédelmi területet bemutató dioráma, mely bemutatja a téli és nyári berek élővilágát, megfelelő digitális hanghatások kíséretében. A másik emeleti kiállító terem jelenleg rajzterem. Kedvelt mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Az itt rajzolt képeket a paravánokra lehet kitűzni, s ezzel minden alkotó hozzájárul a rajzkiállítás anyagához.

A kiállításnak is helyet adó épület egyedi kialakítású, keresztalaprajzú, földszint + tetőtér beépítéssel. Az alaprajz geometriája a középkori tengelyrendszerre épül fel, egyben ez a tengelye a kiállító teremnek is, mely az előcsarnokon keresztül az előadóteremnél végződik. E három tér térsorozatként egybenyitható. Az előcsarnok födéme áttört, bevilágító kupola ad természetes fényt a fogadó résznek. Az innen nyíló előadóterem alkalmas színvonalas fogadások, előadások lebonyolítására, jelenleg 42 fő számára. Írásvetítő, TV, video, diavetítő, tábla segíti a bemutatók lebonyolítását. A látogatók számára 7-8 db vízügyi témájú film levetítésére van lehetőség, melyet elegendő a helyszínen kérni. Az emeleti kiállítótérbe és galériára szintén az előtérből indul a főlépcső.

Képgaléria

There are no photos with those IDs or post 990 does not have any attached images!
Emlékkápolna

Zalavár egyik látnivalója a Szent István-kori kápolna alapfalaira 1996-ban felépített emlékkápolna.

Szent Adorján Bazilika romjai

Az államalapító és egyházszervező Szent István király alapított Zalaváron 1019 után egy bencés kolostort, amely az első ismert alaprajzú templom. Maga a templom ötven méter hosszú, huszonöt méter széles volt, s ilyen korai időből egész Kelet-Európában nem ismert ekkora méretű istenháza. A szentély körül félkörívben föld alá süllyesztett folyosó fut végig, amelyet az oldalhajókból lehetett megközelíteni, ahonnan három kápolna nyílt.

Cirill és Metód Emlékmű

Az 1985-ben felállított Cirill és Metód-emlékmű (Janzer Frigyes alkotása) annak emlékét őrzi, hogy 867-ben itt járt Cirill és Metód, hogy keresztény hitre térítse a szláv lakosságot.

Millenniumi Emlékmű

A Millenniumi Emlékmű a zalai gyökerekkel rendelkező Makovecz Imre Ybl-díjas építész tervezte. Az emlékműben 2011-től látható a szintén Makovecz Imre által megálmodott Életfa, mely a megye településeinek összetartozását szimbolizálja. Ezért az Életfán a jelenlegi Zala megye településeinek számával megegyező, 258 levél található. Az emlékmű csúcsán az ősi székely-magyar szimbólumok: a Nap és a Hold, valamint a keresztény gyökereket jelképező kereszt látható.