Gulács

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

A déli part jellegzetes, Fonyódról látható képében a Badacsonytól jobbra álló csúcsos hegy a Gulács. A Balaton-felvidék vulkanikus hegyeinek tagja a Gulács. A többiektől eltérően nincs többé-kevésbé lapos teteje, jellegzetesen csúcsos, különösen észak-déli irányból szemlélve.

GPS: 46.829610 17.499444 Megközelítés: 1.) Nemesgulács felől a zöld jelzésen 2.) Badacsony irányából a kék jelzésen 3.) A Káptalantóti-Badacsonytomaj műút felől A hegytetőről a kilátás korlátozott. Bringásoknak nem ajánlott. Aki mégis próbálkozna, az max. a kék háromszögig juthat el.

GPS: 46.9853 17.9797


Megközelítés: Alsóörs, Strand sétány.

Gyermekek: 4 – 18 éves korig
7.500/fő; 5.500/kedv. (gyerm., nyugd.)

A strandbelépők és szolgáltatások ára bankkártyával és SZÉP kártyával is fizethető!
Információk

Ez a hegy abból a szempontból kakukktojás, hogy nem alkalmas tipikus túrázásra. A Nemesgulács felől megközelíthető kúp teljesen elvadult, az 1961-ig működő kőbánya csúnya sebeket ejtett az oldalán. Nincsenek pincék, pihenőhelyek, csak egy egyszemélyes út, sok csalánnal, ezért inkább csak a legelszántabbak és a geoaching fanok használják. A hegy teljesen vad, természetes erdős vidék, sem műtárgyak, sem pincék, az elhagyott bánya-sebet leszámítva civilizációnak semmi nyoma. A csúcsra is csak egy keskeny, egyszemélyes spirális gyalogút vezet fel. Itt épp ez a vadság az érték. Javasolt Nemesgulács községből indulni a templom mellől a csúcs felé, a kikerülhetetlen választáskor balra, majd a zöld, majd kék csúcsjelzés spirálon felkörözni a csúcsra. Útközben jobbra betérve a bányán keresztül is fel lehet mászni, de az illegális, mert végülis természetvédelmi területen vagyunk, ahol nem illendő letérni az útról. Bár erdőben haladunk, a csúcs közelében spirálban tekeredő út vonalán előbb-utóbb minden irányban szép kilátáshoz jutunk: érdemes kitekinteni Badacsony – Szigliget – Csobánc – Szent György-hegy irányokba.

Képgaléria