Séta a Keszthelyi-hegységben

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

Balatongyörök külső területén található természetvédelmi terület, mely az egykor itt található forrásról kapta nevét. A forrás bauxitbányászat miatt sajnos elapadt. A XX. század elején vaddisznótenyészet, majd csikónevelő telep működött itt. Büdöskútpuszta ma kedvelt kirándulóhely a turisták körében. A pihenő és esőbeálló a hegység belső, központi helyén található, turistautak kereszteződési pontjában (piros, sárga, zöld, erdészeti útvonal). A pihenőhelyen asztal-pad garnitúra, ismertetőtábla és egy esőbeálló található. Megközelítése: az erdészeti útvonalon. A közelben (a piros jelzésen észak irányában) található a Büdöskúti erdészház és arborétum, aminek létesítését 1937-ben Horváth Károly erdőmérnök kezdte el, és amit 1954-ben tovább fejlesztettek. További ajánlatok: a közelben van a Büdöskúti és a Szent Miklós forrás is. Az esőbeállótól induló zöld+ jelzésen lehet megközelíteni a Pad kövi kilátót. A pihenő a hegység déli kapujának is nevezhető, a gyalogos és kerékpáros túrázók egyik fő kiindulási pontja, mely több pihenőgarnitúrával, tűzrakóhellyel, kis játszótérrel, menedékházzal, illemhellyel ellátott, továbbá itt található az 1991-es Széchenyi emléktúra faragott faoszlopa is. Megközelítése: Balatongyörök – Mogyorós u. – Erdészeti út.

GPS: 46.9853 17.9797


Megközelítés: Alsóörs, Strand sétány.

Gyermekek: 4 – 18 éves korig
7.500/fő; 5.500/kedv. (gyerm., nyugd.)

A strandbelépők és szolgáltatások ára bankkártyával és SZÉP kártyával is fizethető!
Információk

A strand két bejárattal rendelkezik (a keleti területe a Strand sétányon található bejáraton át is megközelíthető). A környezet, az esztétikus megjelenés, az ápolt pázsit, a megfelelő mennyiségű árnyékot adó fa, a kellemes, biztonságos meder, a színvonalas szolgáltatások mind hozzájárulnak népszerűségéhez. A sok-sok balatoni strand közül kiemelkedik azzal is, hogy mozgáskorlátozottak számára minden szolgáltatása megközelíthető és igénybe vehető; mint a vizesblokk zuhanyzóval és öltözővel/mellékhelyiséggel, illetve a szabadtéri zuhanyzók. A strand nagyszerű választás a gyermekes családok részére. A Balaton északi partjának egyik legkedveltebb strandja számos családbarát szolgáltatással várja a gyermekes családokat. A strandon hűsítő vízpermetet szóró kapu gondoskodik a felfrissülésről. Nyáron egészségügyi szolgálat is üzemel a parton. A strandon a szabadtéri zuhanyzók mellett, beltéri zuhanyzóval és mellékhelyiséggel, valamint öltözővel ellátott vizesblokk is található.
Az alsóörsi strand keleti végében homokos gyerekpancsoló került kialakításra. Különlegessége a pergola, amelynek kellemesen hűvös árnyékában játékokkal, foglalkozásokkal várják a vendégeket.

Egy természetes (csertölgyekkel szegélyezett) kapuzat bejáró a vonyarci Cseri erdőbe. Itt ágazik el az út háromfelé, de egyenesen haladva a Cser völgyben a Büdöskút-pusztára vezet fel a zöld turistajelzés. Megközelítése: Vonyarcvashegy – Zöld jelzés.

A gyenesdiási Lőtértől az Országos Kéktúra útvonalát követve, majd a piros jelzésen haladva érjük el a Hatlábú pajtát. Itt padok, pihenőhely, esőbeálló várja az erre látogató turistát. Itt találjuk Ferenc József fáját és innen indul ki a piros kereszt jelzés, mely erős kaptatóval vezet fel a Szék-tetőre.
Megközelítése: Gyenesdiás – piros jelzés.

Keszthelyi-hegység – Jakabfi-pihenő (Zalai turisták emlékhelye) Megközelítése:Balatongyörök vagy Vállus felől a szilárd burkolatú üzemi úton. Keszthelyi-hegység – Kutyatemető és Szent Miklós-forrás A Keszthelyi hegységben megbújik egy – turistatérképek által is jelzett – kutyatemető. Többnyire hősi halált halt rendőrkutyák nyugszanak itt, de civilek is akadnak. A közelben található a Szent Miklós forrás. Megközelítése: a Büdöskúti pihenőtől induló zöld jelzésen.

Képgaléria

There are no photos with those IDs or post 865 does not have any attached images!