Tihanyi-félsziget - Külső-tó

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

Tihanyi-félsziget Külső-tó. A Külső-tó a Tihanyi-félsziget egykori vulkánjának főkráterében keletkezett, erősen feltöltődött, sekély tó, a tengerszint felett 116 m magasságban. Az 1800-as évek elején levezető csatornákat ástak, hogy a tó vizét az Aszófői-séden keresztül a Balatonba vezessék. GPS: 46.914099 17.864789 Megközelítés: … … …

GPS: 46.9853 17.9797


Megközelítés: Alsóörs, Strand sétány.

Gyermekek: 4 – 18 éves korig
7.500/fő; 5.500/kedv. (gyerm., nyugd.) A strandbelépők és szolgáltatások ára bankkártyával és SZÉP kártyával is fizethető!

Információk

A lecsapolt területet kaszálóként hasznosították. 1976-ban az akkori természetvédelmi hatóság vette át a terület kezelését. A levezető csatorna lezárásával ekkor kezdődött meg a tó eredeti állapotának visszaállítása. Az azóta eltelt három évtized alatt a vízi növényzet teljesen vissza települt, s megjelentek a vizes élőhely jellegzetes állatfajai is. Gazdag a vízhez kötődő rovarvilág, különösen sok ritka szitakötőfaj találta itt meg életfeltételeit. Nagyszámú kétéltű és hüllő él a tóban, a mocsári teknős (Emys orbicularis) állománya kiemelkedő. A madarak közül a nyári lúd Anser anser), a bölömbika Botaurus stellaris) vagy a barna rétihéja (Circus aeruginosus) hoszabb ideje költ itt, az utóbbi években pedig a nagykócsagok (Egretta alba), vörös és szürke gémek (Ardea purpurea, A. cinerea) nagy költőtelepe jött létre.

Képgaléria

There are no photos with those IDs or post 803 does not have any attached images!