Tihany - Echó-kő (Visszhang)

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

Tihany Echo-kő (Visszhang). Ekhó-kő mellől kipróbálhatjuk az egykor nevezetes tihanyi visszhangot. Ez Tihany talán leghíresebb jelensége. A Visszhang-dombról elkiáltott szavak a kb. 300 méterre álló apátság faláról érkeznek vissza 2-3 másodperc múlva. Csendes, tiszta időben jól hallhatóan verődik vissza. GPS: 46.916913 17.888415 Megközelítés: … … …

GPS: 46.9853 17.9797


Megközelítés: Alsóörs, Strand sétány.

Gyermekek: 4 – 18 éves korig
7.500/fő; 5.500/kedv. (gyerm., nyugd.) A strandbelépők és szolgáltatások ára bankkártyával és SZÉP kártyával is fizethető!

Információk

Tihanyi Echo-kő (visszhang) és kecskeköröm A Tihanyi-félszigetnek már a XIX. század közepén turistacsalogató szenzációja volt a visszhang és a kecskeköröm – ebben pedig alighanem jelentős szerepe volt Garay János költőnek, aki meseszerű regét írt keletkezésük történetéről. A visszhang jelensége valójában a XVIII. század közepe, a jelenlegi apátság felépítése óta létezett. A Visszhang-dombon felállított „Echo-kőtől” elkiáltott szavak az apátság északi oldaláról verődtek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza közel 700 méteres távot. A hang ereje a XX. század elejére egyre csökkent: „hangfogóvá” vált a domb és a templom közé ültetett fák növekvő lombkoronája. A visszhangot napjainkban is csak kora tavasszal, szélcsendes időben lehet „szóra bírni”. A másik nevezetesség, a „tihanyi kecskeköröm” pedig nem más, mint az ezen a területen is hullámzó Pannon-tengerben élt kagyló, a Congeria ungula caprae maradványa: páncéljának kemény, karomhoz hasonló, háromszög formájú csúcsa. Kecskekörmöt – bár egyre ritkábban– ma is találni a tóvidéken, ám nemcsak Tihanynál, hanem a déli parton is, főleg Szántód és Fonyód környékén.

Képgaléria

There are no photos with those IDs or post 801 does not have any attached images!