Diás-sziget

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

A fokozottan védett Kis-Balaton területén megbúvó Diás-sziget kizárólag vezetővel látogatható. A szigeten alakította ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Fekete István Emlékhelyet. A bemutatóhely mellett látható az egykori Kis-balatoni halászok mindennapjait bemutató Matula kunyhó is. Matula bácsi kunyhója: A Diás-szigeten felépítették a halászok egykori nádkunyhóját, és stílszerűen Matula-kunyhónak nevezték el. Érdekessége, hogy a Tüskevár leírásai és egy 1950-ből származó fénykép alapján építették meg, pontosan úgy, ahogyan azt a “Berek” írója, Fekete István, a híres ifjúsági regényében lefestette.

GPS: 46.9853 17.9797


Megközelítés: Alsóörs, Strand sétány.

Gyermekek: 4 – 18 éves korig
7.500/fő; 5.500/kedv. (gyerm., nyugd.) A strandbelépők és szolgáltatások ára bankkártyával és SZÉP kártyával is fizethető!

Információk

GPS: 46.678588 17.230056 Megközelítés: A Vönöczky Schenk Jakab Kutatóháztól (Kis-Balaton Kutatóház). Csak bejelentkezéssel látogatható! A táj szépségeit, miliőjét Fekete István ismertette és szerettette meg Tüskevár című regényével. Az írónak állított emléket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága azzal, hogy egykori kedvenc tartózkodási helyén, a Diás-szigeten a nemzeti parkok napján felavatták a Fekete István-emlékhelyet (megközelíthető Fenékpuszta felől, a gátrendszeren keresztül). Fekete István Emlékhely A Diás-szigeten, a kis házban kialakításra került Fekete István dolgozószobája (könyveivel, fotóival) és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobája. Az épület mellett megtekinthető az egykori Matula kunyhó mása. Az emlékhely megtekintése szakmai kísérővel lehetséges!

Képgaléria

There are no photos with those IDs or post 796 does not have any attached images!