Balatonkenese - Löszfal

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

Balatonkenese Löszfal. A kb. 80 méter magas löszfal Balatonfűzfőtől Balatonvilágosig szegélyezi a tavat. Balatonkenese fölött emelkedik a nyugati partok legmagasabb pontja, a Partfő. GPS: 47.036378 18.094492 Megközelítés: Balatonkenese.

GPS: 46.9853 17.9797


Megközelítés: Alsóörs, Strand sétány.

Gyermekek: 4 – 18 éves korig
7.500/fő; 5.500/kedv. (gyerm., nyugd.) A strandbelépők és szolgáltatások ára bankkártyával és SZÉP kártyával is fizethető!

Információk

Tatárlikak A Partfőről más néven Soós-hegyről gyönyörű kilátás nyílik a tóra. A Partfő érdekessége még az országútról jól látható kilenc barlangnyílás a löszfalban, melyet itt Tatárliknak vagy Törökliknak neveznek. A löszfalban látható lyukakról a lakosság körében élő hagyomány úgy szól, hogy a tatár és a török támadások idején ide, a megközelíthetetlen helyre menekült a nép. Ezek a barlangok, melyek öt szinten helyezkednek el, és valóban nehezen közelíthetőek meg (az első vagy húsz méterrel van a part meredélye alatt), valóban lakottak voltak a XIX. század közepéig, de akkor az itt élőket kitelepítették, mivel életveszélyeseknek ítélték ezeket a “lakásokat”. Ma e “likak” turistalátványosságok. Ezen a területen él a Dunántúlon egyedül itt tenyésző, ritka védett növény, a tátorján. A kenesei löszfalként, vagy Soós-hegyként is emlegetett Partfő talán az első hely, amit leérve az autópályáról bármelyik külföldi barátunknak megmutathatunk, ha az illető kételkedik a Balaton kékségében. A legjobb, ha a Partfő utcán koppanásig megyünk, egészen, míg meg nem látjuk a tavat, onnan pedig jobbra, felfelé vesszük az irányt. De a Partfő nem csak fentről, alulról szemlélve is érdekes: a 71-es útról is jól látható a löszfal kilenc vájata, amit Tatárliknak és Törökliknak is neveznek. Hihetetlen, de ezek a barlangok lakottak voltak a 19. század közepéig, kezdetben pedig a tatár és török támadások elől menekültek ide a környékbeliek.

Képgaléria

There are no photos with those IDs or post 792 does not have any attached images!