Tihanyi-félsziget Barátlakások

képek, térkép
You are here:
Tihanyi-félsziget Barátlakások. A Barátlakások a Tihanyi-félsziget látványossága, remek tihanyi program a Ciprián forrással együtt. Az Óvár keleti oldalába, a húsz méter magas bazalttufa falba vájt barlanglakások feltehetően az I. András király által Tihanyba telepített bazilita szerzetesek építményei.
tihany_baratlakasok
GPS: 46.922588 17.879348

Megközelítés: … … …

Tetején fut végig a Balaton-környék legszebb vaskori földsáncmaradványa. Az egykori földvár maradványai közelében, ún. pannon gyepek találhatók, jellegzetes védett növényeik a hangyabogáncs, a nagy pacsirtafû, a tavaszi hérics, a nagylevelû madárbirs, a leánykökörcsin és a csillag gerebcsin.
A cellacsoportokból ma már csak három látható, a többit az 1952. évi sziklaomlás betemette. 1984-ben régészeti és geológiai feltárást végeztek, melynek során több csontváz is előkerült. 1994-ben a sziklafalat és a még meglevő cellákat stabilizálták. A félsziget egyetlen rétegforrása, az Orosz-kút, mely a közelben fakad, róluk kapta a nevét. (Ma gyakrabban használják a Cyprián-forrás elnevezést.) A Ciprián forrás és a barátlakások közel vannak egymáshoz, ezért a tihanyi kirándulások, nyaralások kedvelt célpontja lehet.

Utolsó módosítás: