Balatonederics Csodabogyós barlang

képek, szolgáltatások, árak, térkép, belépők
You are here:
Balatonederics Csodabogyós barlang. Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang. A 393 m tengerszint feletti magasságban nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét.
balatonederics_csodabogyosbarlang
GPS: 46.796762 17.364797

Web: bfnp.hu

Megközelítés: … … …

A barlang Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. Jelenleg ismert járatainak hossza összesen 5200 m, mélysége – 121 m (már most hangsúlyozzuk, hogy a barlangtúrák ennek a hossznak csupán töredékét érintik). Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Egyes – az itt ismertetett túrák által is érintett – szakaszokon (Függőkert, Meseország stb.) dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt (cseppkövek stb.) találunk. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit.

Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.
A barlangot nem lehet gépjárművel megközelíteni: a “kaland” részét képezi az a kb. 40 perces séta is, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű erdejében teszünk meg a bázistól a barlang bejáratáig. Utcai ruházatban ezt a barlangot nem lehet (más megközelítésben: nem érdemes…) látogatni, de biztosítjuk – a védősisak és a nagy fényerejű fejlámpa mellett – a barlangászoverallt is. A veszélyes szakaszokon a látogatóink biztonságát szolgáló eszközöket (létrák, kapaszkodókötelek, lépőcsavarok stb.) építettünk be.
A túra teljes időtartama alatt segítenek szakképzett és tapasztalt barlangi túravezetők: nyugodtan rájuk bízhatja magát.

Jó tudni: Eltérően a tömegturizmus számára megnyitott barlangoktól, itt nem mindig fog felegyenesedve járni: néhol csupán négykézláb vagy éppen hasoncsúszva tud majd haladni…
A barlang nincs kivilágítva, de a túra idejére biztosítunk olyan fejlámpát, amely nem csupán a tájékozódáshoz, de a nagyobb termek és gyönyörű barlangi képződmények megtekintéséhez is elegendő fényt biztosít.
A Csodabogyós-barlangban évszaktól függetlenül +9,5 Celsius fok a hőmérséklet, a relatív páratartalom 100%. Barlangi árvíz, nyílt vízfelületek kialakulása teljes mértékben kizárt, de vízcsepegés, nedves ill. sáros szakaszok előfordulnak a túraútvonalon.

Utolsó módosítás: