Szigligeti vár

képek, megközelítése, térkép, gps
You are here:
A Tapolcai-medence délnyugati részén, régen a Balaton szigetét képező 230 m magas vulkánikus hegy tetején állnak az észak-déli irányú, szabálytalan alaprajzú szigligeti vár maradványai. A várból körpanorámában gyönyörködhetünk; egész évben látogatható.
szigligetivar
GPS: 46.805121 17.436148

Web: szigligeti-var.hu

Árak: felnőtt: 800 Ft, gyerek (6-18): 400 Ft

Nyitvatartás: A vár az év minden napján látogatható.
november – február: 10-16; március, október: 9-17; április, szeptember: 9-18; május – június: 9-19; július-augusztus: 8-20

Megközelítés: Szigligeten minden parkolási lehetőség teljesen ingyenes! Parkolás a Kisfaludy utcában.

A Balaton-felvidék leglátványosabb vára a Balaton partján magasodó magányos sziklabércen álló szigligeti vár. A bástyákról lélegzetelállító kilátás nyílik a Balatonra, a Tapolcai-medence tanúhegyeire. A 2013-ra teljesen felújított vár méltán az egyik legnépszerűbb kiránduló célpont a Balaton környékén.

A Szigligeti vár története

A várat 1260 és 1262 között építtette a pannonhalmi apátság, majd királyi birtok lett. Eleinte többször cserélt gazdát, majd 1521-től több évszázadra a Tóti Lengyel családé lett. A török háborúk alatt végvárként védte a Balatont, a muszlim seregek sohasem tudták elfoglalni. 1697-ben villám csapott a puskaporos toronyba, hova is csaphatna máshova egy villám, majd a már megroggyant épületnek 1702-ben a császár adta meg a kegyelemdöfést, és felrobbantatta. A vár és az alatta fekvő falu utolsó tulajdonosai az Eszterházy család voltak, akik a II. világháború végéig birtokolták azt.

A vár nagyszabású felújításai 2013 végére érnek véget, 2014 tavaszától élvezhetjük a teljesen újjávarázsolt vár látnivalóit.

A vár látogatása
A többszintes, alsó és felső várból álló erődítmény Szigliget több magaslata közül a közvetlenül az Öregfalu felett emelkedő 229 m magas Várhegyen fekszik. A római katolikus templom mögötti, táblával is jelzett meredek lépcsős úton elindulva először az alsóvárba jutunk, majd át egy gyilokjárón, a korabeli ágyúkkal berendezett Mártonfalvy-rondellára. Egy meredek lépcsősoron juthatunk az alsóvárnál 20 méterrel feljebb lévő felsővárba. Itt régen az öregtorony és várúr palotája és tornya állt.

A várlátogatás fénypontja a falakról nyíló káprázatos kilátás, a kéklő Balaton vize, a közeli Badacsony és a Szent György-hegy koporsó formájú hegye, a kopár tetejű Csobánc a várrommal felejthetetlen látvány.
A XII. századi bencés várkápolna feltételezett helyén alakították ki a rekonstruált várkápolnát.
A várudvarról nyílik a középkori várkonyha rekonstrukciója, a szabad kéményes, kemencével is ellátott konyhában képet kaphatunk, hogyan is készültek több száz évvel ezelőtt az ételek, milyen edényeket, evőeszközöket használtak a várban élő emberek.

A várban számos középkori játékot rendeznek, a nyári szezonban koncertek szórakoztatják a látogatókat. Információt a vár honlapján találunk.
Nyáron szinte folyamatosan özönlenek a turisták az igen népszerű várba, a várudvaron büfét is találunk kenyérlángossal, kézműves sörökkel. A várudvar egy árnyékos helyén pedig középkori támájú fajátékokkal felszerelt játszótér áll a kisgyerekes családok részére.

Fegyverkiállítás
A várba felvezető út mellett, a jobb oldali épületben, a Kisfaludy utcai Galériában találjuk a Korok fegyverei c. kiállítást, ahol fegyverek, páncélok garmadáját láthatjuk az őskortól kezdve a középkoron át a legújabb korokig. A földszinten vártörténeti kiállítást rendeztek be. A fegyverkiállítás külön belépővel látogatható!
A várlátogatás után érdemes egy sétát tenni a bájos kis falu apró, fehér, nádtetős házai között, vagy akár végigjárni a különös nevű szigligeti dombokat végig járó Kamon-kő tanösvényt.
A környék igazán gyönyörű és természet közeli, a vár oldalán szőlőskertek futnak, tavasszal virágba borulnak a gyümölcsösök.

Képek a Szigligeti várról
Utolsó módosítás: