Kis-Balaton Kányavári-sziget

képek, megközelítése, térkép, gps
You are here:
A Kányavári-sziget a fokozottan védett Kis-Balaton olyan része, amely kísérő nélkül szabadon látogatható (fizetős parkolóval). Megközelíthető a Sármellék és Balatonmagyaród közötti útszakaszról. A szigetet egy különleges látványú fahídon érheti el a látogató.
kisbalaton_kanyavarisziget
GPS: 46.615582 17.167299

Megközelítés: … … …

A 13 állomásból kialakított információs rendszer a Kis-Balaton madárvilágát mutatja be. A tanösvény jelképének a gyakran látható búbos vöcsök szolgált alapul (Podiceps cristatus). A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének egyik kiemelten látogatott területén, a Kis-Balaton tájegységén található szigeten alakították ki a Búbos vöcsök tanösvényt (Megközelíthető a Zalavár és Balatonmagyaród közötti útszakaszról). A közel két kilométer hosszú, egész évben látogatható 1-1.5 óra alatt végigjárható sétaút 15 állomása kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik. A táblák mindegyike egy-egy csoportot (parti madarak, énekesek, ragadózók stb) ismertet. A sétaút nem feledkezik meg a térség denevérfaunájáról, valamint a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízügyi tevékenységekről sem.

A szigetet a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója zárja közre. Csak gyalogosan közelíthető meg, a Zala fahídján át érkezünk a szigetre. A szigeten sétáló utak, pihenőhelyek, szalonnasütő helyek, játszórészek vannak kialakítva, valamint partján a horgászjeggyel rendelkezők pecázhatnak is. A kilátóiból a vízzel, mocsárral borított, gazdag élővilággal rendelkező táj jól megfigyelhető.
A Kis-Balaton hírnevét elsősorban az itt fészkelő madárfajoknak köszönheti, még akkor is, ha az itt található számtalan növény-és állatfaj önmagában is indokolttá tenné a védelmet. A költőfajok mellett nagy jelentőségűek az átvonuló és az itt telelő madárfajok-főként réce- és lúdfélék. A Búbos vöcsök tanösvény kifejezetten a madárvilág bemutatására törekszik. Az útvonal hossza kb 1,5 km.

A sziget mindenki számára nyitva áll a szabadidő kultúrált eltöltésére, két kilátótornya segítségével gyönyörködhetünk a táj csodálatos szépségében és megismerhetjük a Kis-Balaton élővilágát is. A horgászengedéllyel rendelkezők számára horgászási lehetőség az Újszabar-Zalavár összekötő út, valamint a sziget közvetlen környezetében nyílik. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozó tanösvények egész évben szabadon látogathatók, beleértve a Kis-Balaton tájegységen a Búbos Vöcsök tanösvényt is.

Képek a Kányavári-szigetről

Lájkolj minket a Facebookon!

Utolsó módosítás: