Balatonalmádi Vörös homokkő tanösvény

képek, megközelítése, térkép, gps
You are here:
Balatonalmádi Vörös homokkő tanösvény. Balatonalmádi 6 km-es városi tanösvényének bejárásához a kék háromszög jelzést kövessük! A túra kényelmes sétával kb. 2 óra alatt megtehető. A Városháza téren található Tourinform irodában ingyenesen beszerezhető a tanösvény leírása, térképe.
GPS: 47.031703 18.0087

Megközelítés: … … …

A túra a vasúti aluljárón átkelve a Városház térről indul a Széchenyi sétányon, ligeten keresztül, majd a Szent Imre herceg utcán vezet felfelé a Kiserdőn át az óvári “messzelátóig”.
A kilátóhely Almádi hajdani szőlőhegyén épült, a panoráma középpontja a Fűzfői-öböl, Vörösberény templomai, a kenesei magaspart és természetesen a Balaton.
A kilátó alatt szép feltárásban jól látszik a vidékre oly jellemző vörös homokkő. A kőzet a földtörténeti ókor (paleozoikum) végén, a perm időszakban képződött, jellegzetes lilásvörös-barnásvörös színét a homokkő szemcséi között megbúvó, illetve a szemcsék felületét bevonó vasásványok (hematit és limonit) adják.

A tanösvény elvezet a volt almádi vöröskő bányászat központja mellett. Innen már lefelé visz az utunk, a jelzett úton jutunk el a mozdonyig, amely az egykori Veszprém – Alsóörs vasútnak állít emléket – egy “szertartályos” gőzmozdonyt kiállítva. A Semmelweis és óvári utcákon haladunk tovább. Az útközben látható katolikus templom fő nevezetessége a Szent-Jobb Kápolna, 2001. augusztus 20-a óta itt őrzik Szent-István jobbjának egy fragmentumát. A vasúton átkelve az öregparkba jutunk, amely érdekes növényfajoknak és értékes (nagyrészt vörös homokkőből készült) műalkotásoknak ad otthont. Az öregparkon végigsétálva visszajutunk a vasútállomáshoz.
Állomásai: Városház tér, a Zsák-vendéglő kapuoszlopai, Kilátóhely, Kiserdő, Óvári “Messzelátó”, Vörös homokkő feltárás, Régi mozdony, Kerekeskút, Szent Jobb kápolna, Öreg-park.

Utolsó módosítás: