Zalavár Récéskúti bazilika romjai

képek, térkép, megközelítése, gps
You are here:
Zalavár Récéskúti bazilika romjai. A templomot a XI. sz.-ban I. István király (1000-1038) idejében építették. Alapfalai alatt egy a 852-53 körül épült leégett szláv telep maradványai húzódnak, s 870-ben már fölszentelt templomról tudunk, és még két fakonstrukciós templom is megelőzte építést. A XIII. században a templom homlokzatát két toronnyal bővítették, 1420 körül védelmi célokra alakították át.
zalavar_receskutirom
GPS: 46.666643 17.141822

Megközelítés: A récéskúti bazilika romjaihoz selymes füvű ösvény vezet.

Szakrális szerepét a XVI. században vesztette el, amikor romjai fölé őrtorony épült. Az 1946/47-ben feltárt Récéskúti bazilika a Balaton vidék műemlékei között is kimagasló jelentőségű. A maga korában jelentős méretű, 12 x 20 m nagyságú bazilika alaprajza ma is sejteti az épület harmonikus szépségét. A templom szentélye kívül egyenes, belül három félköríves fülkével zárul. Felismerhetjük a nyitott előcsarnok és a keresztelőkápolna alapfalait is; utóbbi egy részén még a padlózat is megmaradt. Alatta két korábbi, fából épült templom nyomait is megtalálták. A bazilika az észak-afrikai és az Adria-tenger partvidékén épült templomokkal rokon. A keleti hatást mutató récéskúti bazilika alapfalai szépen restaurálva fogadják ma a látogatókat.
A téglalap ala­kú kőtemplomhoz három “beírt” félkör­íves apszis, nyugaton pedig karzat és egy négyszögletes lépcsőtorony tartozik. A templomot habarcsba rakott lapos homokkövekből és római kövekből építették fel, padlóját nagy lapos gránitkövek fedték, az ap­szisokat pedig terrazzo-padlóval borították.

Utolsó módosítás: