Tihany Echó-kő Visszhang

Tihany Echó-kő Visszhang – képek, térkép, gps
You are here:
Tihany Echo-kő (Visszhang). Ekhó-kő mellől kipróbálhatjuk az egykor nevezetes tihanyi visszhangot. Ez Tihany talán leghíresebb jelensége. A Visszhang-dombról elkiáltott szavak a kb. 300 méterre álló apátság faláról érkeznek vissza 2-3 másodperc múlva. Csendes, tiszta időben jól hallhatóan verődik vissza.
Balatoni látnivalók - Tihany Visszhang
GPS: 46.916913 17.888415

Megközelítés: … … …
Tihanyi Echo-kő (visszhang) és kecskeköröm

A Tihanyi-félszigetnek már a XIX. század közepén turistacsalogató szenzációja volt a visszhang és a kecskeköröm – ebben pedig alighanem jelentős szerepe volt Garay János költőnek, aki meseszerű regét írt keletkezésük történetéről.
A visszhang jelensége valójában a XVIII. század közepe, a jelenlegi apátság felépítése óta létezett. A Visszhang-dombon felállított „Echo-kőtől” elkiáltott szavak az apátság északi oldaláról verődtek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza közel 700 méteres távot. A hang ereje a XX. század elejére egyre csökkent: „hangfogóvá” vált a domb és a templom közé ültetett fák növekvő lombkoronája. A visszhangot napjainkban is csak kora tavasszal, szélcsendes időben lehet „szóra bírni”.

A másik nevezetesség, a „tihanyi kecskeköröm” pedig nem más, mint az ezen a területen is hullámzó Pannon-tengerben élt kagyló, a Congeria ungula caprae maradványa: páncéljának kemény, karomhoz hasonló, háromszög formájú csúcsa. Kecskekörmöt – bár egyre ritkábban– ma is találni a tóvidéken, ám nemcsak Tihanynál, hanem a déli parton is, főleg Szántód és Fonyód környékén.