Balatonboglár Gömbkilátó

gps, képek, megközelítése, térkép
You are here:
Balatonboglár Gömbkilátó: méltán büszke rá minden boglári. Igényesen rendben tartott völgy van mellette, kiépített tűzrakóhellyel. Feledhetetlen nyár-éjszakai szalonnasütések színhelye. A balatonboglári kilátó könnyen megközelíthető, mondhatjuk, hogy a település szívében található…
Balatoni kilátók - Balatonboglár Gömbkilátó
GPS: 46.780140 17.659979

Megközelítés: Válasszuk a Szabadság u. – Árpád u. – Lejtő u. – Kilátó u. útvonalat. Kerülőnek tűnik, de felfelé ez az ideális választás. Lefelé a Hétház utca vagy a Templom utca az alternatíva, de útba lehet ejteni a kápolnákat is.

A Gömbkilátó (teljes, de ritkán használt nevén Xantus János Gömbkilátó) a Somogy megyei Balatonboglár egyik jelképe. A vulkanikus eredetű, a Balaton szintjétől mérve körülbelül 60 méter magas Várdombon álló, 15 méter átmérőjű építményből a tó felé nyílik kilátás. 2013 óta az Örökségünk – Somogyország Kincse díj birtokosa. A korábban ingyenes kilátóba ma belépődíj ellenében lehet feljutni.
Az egykor világkiállítást is megjárt, évtizedek óta Balatonboglár egyik jelképének számító Gömbkilátó a Balaton egyik jelképévé vált, uniós támogatással 2012-ben újították fel (teljes szerkezet, padozat, korlátok).

Megközelítés, parkolás: … … … .

A város egykori elöljárója, Gaal Gaston ültette be feketefenyővel a kopár felszínű dombot. Legmagasabb pontján, 165 méter magasan egy kilátó áll, amely az 1960-as évekig faszerkezetű volt. A kilátót Kádár István mérnök álmodta meg, melyet az 1958. évi brüsszeli világkiállítás után Szabó Kálmán tanácselnök hozott Boglárra. Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, amelyben egy presszót kívántak elhelyezni; de a természeti erők ezt nem engedték. A 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta Gömböt, Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető. Az 1980-as években átesett már egy felújításon, a kedvelt kirándulási célpont, és most 2012 nyarára ismét látogathatóvá vált Balatonboglár jelképe. A káprázatos kilátás évente tízezreket vonz.
Közvetlenül mellette található a Várdombi kalandpark (játszótér, falmászás, trambulin, kötélpálya).

A Balaton és környékének kilátóit itt találod: Balatoni kilátók
Képek a balatonboglári Gömbkilátóról

Lájkolj minket a Facebookon!

Utolsó módosítás: