Alsóörs Csere-hegyi kilátó

Alsóörs kilátó – képek, gps, megközelítése, térkép
You are here:
Padányi Gulyás Jenő tervei alapján, permi vöröskőből épült 1935-ben a 298 méter magasan található kilátó és a gondnokház.
Balatoni kilátók - Alsóörs Csere-hegyi kilátó
GPS: 47.007349 17.980310

Megközelítés: Ajánlott megközelítése a Káptalanfüred-Felsőörs útról. Esetleg Káptalanfüredről vagy Alsóörsről is lehetséges.

A korábban Szabadság-kilátóként ismert építmény állapota a 1990-es évekre leromlott, ezért 2003-ban a Széchenyi-terv támogatásával épült újjá.

Megközelítés, parkolás: … … … .

A felújítás keretében a gótika és a reneszánsz korát idéző míves vöröskő kőtoronyra – a jobb kilátás kedvéért – egy fából készült emeletet építettek, így az eredetileg 7 méter magas kilátó 12 méter lett. Innen nem csak a Balatonra nyílik csodálatos kilátás, hanem a Bakonyra és a Balaton-felvidékre is. Látni innen a tópartot és a somogyi dombokat is.
Balatonalmádiból a 71-es főútról Felsőörs felé kanyarodunk (Felsőörsi út), majd nem sokkal elhagyva a városnévtáblát balra láthatjuk a kilátó felé vezető út tábláját (sárga háromszög turistaút). Az erdő előtt leparkolhatunk az autónkkal, és tehetünk egy kellemes sétát (kb 30 perc) a sárga háromszög jelzésű túraútvonalon a kilátóig.

A Balaton és környékének kilátóit itt találod: Balatoni kilátók
Képek a Csere-hegyi kilátóról (Alsóörs)

Lájkolj minket a Facebookon!