Balatonfüred Tamás-hegyi kereszt

képek, térkép, gps, megközelítése
You are here:
Balatonfüred Tamás-hegyi kereszt. A balatonfüredi Kilátó utcából egy keskeny kijárt út és lépcsősor vezet fel a tetőre.
balatonfured_tamashegy_kereszt
GPS: 46.967433 17.881814

Megközelítés: A balatonarácsi Tamási Áron utcáról letérünk a Kilátó utcára, majd felfelé haladva a hegynél egy parkolót találunk. Ez lehet a kiindulási pontunk.

Meredek gyalogút visz felfelé, kiépített fa lépők segítik a haladásunkat a köves terepen. A Kilátó utcai parkolóból pár perc alatt felérünk a kereszthez.
A kereszttől indulunk tovább, kijelölt út visz fel a Jókai kilátóhoz. Előbb apró köves, kopár terepen haladunk,majd erdőbe érve érjük el a kilátót. Pazar panoráma Tihany felé és Csopak felé. Jól tagoltan láthatjuk az öblöket, településeket.

A Jókai-kilátó minden panorámavadásznak alapmű. Nemúgy a Tamás-hegyi kereszt, ami Füred szinte minden pontjáról látható, és ahonnan a kilátás egészen különleges – belátni az egész várost, ami este, kivilágítva különösen pazar.
Kevesen ismerik, pedig bárki könnyedén feljuthat hozzá: a Kilátó utcába kocsival, vagy komolyabb tüdővel és észak parton edzett combokkal akár biciklivel is felmehetünk, innen pedig pontosan 85 lépcsőfok választ el minket a kereszttől.

Képek a Tamás-hegyi keresztről (Balatonfüred)
Utolsó módosítás: