You are here:
Balatonkenese
Balatonkenese a magyar tenger északkeleti kapuja. Innen kapta nevét a régió méltán híres rendezvénye a Balatoni Kapunyitó Fesztivál, mely minden év júliusában várja a szórakozni vágyókat Balatonkenesére, s a környező településekre.
A magas partfal pereméről széles panoráma nyílik a tó keleti medencéjére. A több mint 5000 hétvégi ház és nyaraló hatalmas, 12 km hosszan elnyúló rendezett, parkos, virágos üdülőtelepet alkot.

Tekszt.

Balatonkenese

A község közelében, a vasútvonal és a 71. számú főút mentén magas partfal húzódik. A helybeliek ezt a részt korábban Magas-Partnak, vagy Patfőnek nevezték, melynek tetején 1927 óta magasodik a Soós Lajos emlékoszlop. A letűnt korok emlékét őrzik a Magas-part oldalába vájt barlangok – a “Tatárlikak” -, ahol a helybeliek először a tatárok, majd a törökök elől menekülve találtak menedéket. Balatonkenese büszkesége a Soós-hegy lankáin pompázó tátorján (Canbre tataria), mely összefüggő kolóniában csak itt tenyészik. Május végén, június elején virágzik, kb. derékmagasságú, gazdagon elágazó, terebélyes növény. A XIX. században csaknem teljesen kipusztult.

A növény szedése, bármilyen fajta pusztítása tilos, mert mint rendkívüli növényritkaság szigorúan védett! Évente nagyszabású fesztivál keretében hívják fel a figyelmet a helyiek a növényritkaságra, illetve annak védelmére. Kenese első említésére a veszprémvölgyi apácakolostor görög nyelvű alapító oklevelében került sor, 990-ben. A középkorban királyi halászok, vadászok, udvarnokok kiváltságos népe lakta. Vak Bottyán és Béri Balogh Ádám serege a község melletti Hosszúmezőn győzte le 1707-ben Rabutin osztrák tárbornok csapatait. Érdekesség, hogy Széchenyi István 1846-ban a Kisfaludy gőzös fedélzetén először Balatonkenesére látogatott.

A református templom XIII. századi alapokra épült, majd a török pusztítás után barokk stílusban átépítették. A kertjében álló kopjafa az 1532-ben tartott kenesei országgyűlés emlékére készült. A templom tornyához láncolt faág a híres akarattyai Rákóczi-szilfa villámtürt ága 1967-ből.
Számos kulturális és sportprogram, öt nagy strand, a Balaton vidék legszebb tájháza, legkorszerűbb yachtkikötője, a vendéglátók és itt élők vendégszeretete várja a visszatérő és a leendő vendégeket.

Utolsó módosítás: