You are here:
Balatonfűzfő
Balatonfűzfő a Balaton északkeleti csücskén fekvő, a régészeti leletek tanúsága szerint a Római-korig visszanyúló múlttal rendelkező város. Délről, az M7-es autópálya felől a 71-es úton, északról, Veszprém felől a 72-es úton, vasúton pedig a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon érhető el.

Fűzfő ősi település; az itt feltárt régészeti leleteket a veszprémi múzeumban őrzik. E leletek bizonyítják, hogy a kelták és a rómaiak korában e vidéken virágzó települések voltak.

Tekszt.

Balatonfűzfő

A honfoglalás utáni időkben is gyakran emlegették ezt a területet: Szent István király az itt lévő falut, Mámát 1018-ban a veszprémvölgyi apácáknak ajándékozta. A falu Szent László tiszteletére szentelt temploma 1290-ben már állt. A megélhetést állattartás, szőlőművelés, halászat és a Fűz patak hídján szedett vám adta. Fejlődése 1920-at követően gyorsult fel: 1921-ben települt Fűzfőre a helység mai arculatát is meghatározó két vállalat: a Nitrokémia és a Papírgyár. Ezután kezdett el kiépülni a község gyártelepi része.

Az 1920-as évek végén, a 30-as évek elején a tópart közelében elkezdődött egy üdülőtelep-kialakítás, és ebben az időben épült ki a strand is. Balatonfűzfő 1958-ban lett önálló közigazgatású település, a közelmúltban pedig városi rangot kapott. Területe a Balaton északkeleti csücskét öleli át, három részből áll: Balatonfűzfő, Fűzfőgyártelep és Csebere-Szalmásitelep. Fűzfő ma kedvelt üdülőhely is.
Az ipari környezetkárosító hatások visszaszorulásával párhuzamosan megjelentek idegenforgalom kiszolgálását célzó beruházások: vitorláskikötők épültek, elkészült a Balaton-part első téli-nyári bobpályája, újak létesültek és korszerűsödtek a vendéglátóhelyek, körvonalazódik a Balaton-parti sáv kiépítése is, parkokkal, sportpályákkal, sétányokkal – minden itt élő és idelátogató ember számára.

Balatonfűzfő a sport, az aktív kikapcsolódás városa: sportélete több mint 80 éves múltra tekinthet vissza. Napjainkban a város Balaton-partja, országos hírű uszodája, szabadtéri sportlétesítményei, olimpikonokat adó koronglövői, vitorlás és szörf sportja jelentős idegenforgalmi vonzerőt jelentenek. Balatonfűzfőn két strandján a hagyományos strandi szolgáltatások mellett, a Fövenyfürdőn parkosított, virágos környezet, homokozott vízmeder, vízicsúzda, négypályás élménycsúzda, a Tobruk strandon homokos kispályás focipálya, strandröplabda, minigolf, lábtenisz, különféle ugrálós játékok, asztalitenisz várja a vendégeket. Mindezek mellett évről évre gyarapodik a helyi programkínálat a legkülönbözőbb műfajú szórakozást kínálva az érdeklődőknek.

Utolsó módosítás: