You are here:
Salföld
Salföld. A Salföldet övező gyönyörű vidék a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A faluban található Természetvédelmi Majorban működik a park információs és turisztikai központja. A híres kőtenger egyik szép változata látható a környéken.

A település neve eredetileg Kőkút lehetett, melynek birtokosai 1138-ban egy bizonyos Sol nobiles de Kukuth fiai voltak. A Sol (Saul) keresztnév került át az évszázadok során a falu nevébe.

Tekszt.

A Káli-medence bejáratánál lévő kistelepülés lakóinak többsége ma már itt letelepedett művész, akiket a táj szépsége és a nyugalom csalogatott ide.
Érdekes látványosság a Salföldön kialakított, az őshonos magyar háziállatfajtákat bemutató Természetvédelmi Major, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik.
A XIV-XV. században, gótikus stílusban épült a pálos kolostor és templom romjai a település építészeti öröksége. Gótikus ablakai ma is csodálatosak.
A Balaton északi partján vezető 71-es útról Ábrahámhegynél lehet letérni Salföld felé.

Salföldi kőtenger

A valamikor szinte az egész Káli-medencét beborító kőtenger egy egy szép változata Salföld déli határában látható.
Megközelítése: A Balaton felől az Ábrahámhegyről északra induló úton lehet elérni, Salföld előtt tábla jelzi a lefordulást balra.
A kőtengerről: a vulkanikus utóműködés idején e területen hévizes források törtek elő. A forró víz az itt található fehér homokot kövekké ragasztotta, keményítette, amiből a későbbi idők folyamán különböző formák, sziklaalakzatok jöttek létre. Sajnos a Káli-medencében található kőtengerek sziklaalakzatait nem csak az időjárás, hanem az emberi tevékenység is jelentősen tizedelte.
A XX. század elején még szinte az egész medencét behálózta a kőtengerek láncolata, de a térségben működő bányaművelésnek köszönhetően mára már csak foltokban található belőlük: itt Salföld mellett, Kővágóörsnél, és talán a legépebb formában megmaradt Szentbékkállától nyugatra.

Utolsó módosítás: