You are here:
Balatonszárszó
A közvetlenül a Balaton partján fekvő Balatonszárszó 6 km-nyi partszakaszával kiemelt üdülőövezet. A település neve 1943 óta fogalom a magyar történelemben, irodalomtörténeti hagyománya pedig a tragikus körülmények között itt elhunyt József Attila kultuszának ápolása.
Balatonszárszó – Somogy megyében – a Balaton déli partján elhelyezkedő, 2170 lakosú település. A Külső-Somogyi dombság ölelte völgyben fekszik.

Tekszt.

Balatonszárszó

Neve is erre utal, szárazaszó, szárazvölgy. Szent László királyunk 1082-ben kelt oklevelében említi először nevét Zarosozow alakban. A közelmúltban történt régészeti feltárások szerint a nagyközség területe és közvetlen környéke már i.e. 2100. táján lakott hely volt. A rómaiak jelenlétére utalnak a III-IV. századból származó csont és cserép maradványok.
Településünk a középkorban templomos hely volt, 1233-ban említik kápolnáját, melyet Bertalan veszprémi püspök építtetett. A település a középkori falvakhoz hasonlóan változtatta a helyét, az 1745-ös egyházlátogatási jegyzőkönyv már a mai helyét említi.

Balatonszárszó neve összekapcsolódik József Attila tragikus halálával. A költő utolsó szárszói lakhelye ma emlékmúzeum. Ortutay Tamás szobrászművész által készített emlékmű is őrzi a költő-óriás emlékét. Balatonszárszó kulturális rendezvényeivel – az április 11-i költészet napi rendezvényen túl is – megemlékezik a költőről.
A településen évente rendszeresen visszatérő műsoros események a május 1-i majális, június elején rendezendő szezonnyitó, a július 27-i, augusztus 20-át megelőző “Szárszói Kulturális Napok.” A szárszói református templom méltó helyszíne a nyári zenei esték című programjainak is.

Ma a település fejlődik. Az 5,5 km hosszú Balaton-parton számtalan nyaraló és magánszálláshely, négy nagyobb szálloda, valamint a Magyar Református Egyház “Soli Deo Gloria” konferenciaközpontja és az Evangélikus Egyház nyaralóháza is megtalálható.

Utolsó módosítás: