You are here:
Balatonlelle
Balatonlelle egy vidám, gondozott kisváros, mely számtalan látnivalót kínál az idelátogató vendégeknek. Balatonlelle a Balaton déli partján, Siófoktól nyugatra, Budapesttől 136 km távolságra fekszik.
Balatonlelle mint gyógyfürdő, a balatoni fürdők közül az elsők közé küzdötte fel magát. 5 km-es kiterjedésű villasora, parkjai, strandjai, üdülői mind-mind híresek.

Tekszt.

Balatonlelle

A villák kertjei a Balaton vizével közvetlenül érintkeznek, s épp emiatt az egyik leglátogatottabb helye a balatoni fürdőknek.
Lelle a Dél-Balaton vidékének jelentős helyeként szerepelt a magyar történelem korai időszakában. Lél vezér udvarhelyeként említik, aki a kalandozó hadjáratokban vett részt, és az augsburgi csatában esett el. Erre tanyázott Koppány vezér és népe is. Szent László királyunk itt vezette át hódító seregét Horvátországba és Szlavóniába.
Már az 1055-ben kelt Tihanyi alapítólevélben találunk utalást a mai Lelle területén, a nagy hadiút mellett épített Szent Kelemen-bazilikára. Ez volt a Balaton-környék legkorábbi ismert temploma. A terület 1211-ben került a tihanyi apátság tulajdonába.

A török időkben mindössze nyolc család maradt a településen. 1726-ban Löllye alakban említik a települést. Ekkor a Maithényi család birtoka. 1856 után a Jankovich és Szalay családok voltak Lelle birtokosai.
Az első villát Lisznyai Elemér építette 1896-ban. Ekkor Lellének még csak 40 fürdővendége volt. 1899-re ez a szám már 460-ra nőtt. 1904-ben megalakult Fürdőegyesület működésének köszönhetően a település az elsők között vett részt a kulturált fürdőélet megszervezésében.

Számos üdülő, villa, panzió épült akkoriban és a fejlődés a két világháború között is folytatódott. Ekkor épült egyebek mellett a hajókikötő, és kezdődött meg a település villamos- és vízhálózatának kiépítése.

Az 1847-ben indult rendszeres balatoni gőzhajójárat megindulásával a Kisfaludy gőzhajó – egyes források szerint – már első útjaitól kezdve kikötött Lellén. Amikor a hajót kivonták a forgalomból, az egyszerű famólót elhanyagolták. Új kikötő építésére csak 1933-34-ben kerül sor. A vitorlás sportélet szervezett formában 1913-ban a BYC – Balatoni Yacht Club – Lellei Osztályának megalakulásával kezdődött.
Az Osztály első elnöke dr. Vaszilievits János volt, majd 1926-ban bekövetkezett haláláig dr. Izsák Gyula töltötte be ezt a tisztséget. A második világháború után 1946-ban Lelle lett a magyar vitorlássport újjáéledésének központja. Az MVSZ itt szervezte edzőtáborait, itt készült az olimpiai keret az 1948-as játékokra.
Az 1979. évi Balatonboglárral történt egyesítéssel a megye 6. településévé vált az akkor már Boglárlelle nevet felvett és városi rangot kapott helység. A két település 1991. október 1-jével különvált, és mindkettő megtarthatta városi rangját.

Utolsó módosítás: