You are here:
Balatonföldvár
Balatonföldvár. A városi rangú fürdőhely létrehozását Széchenyi Dénes gróf álmodta meg és fia, Imre – aki Somogy főispánja volt – segítségével megvalósították.
A volt Földvárpuszta helyén a főkertész (Schilhán József) az 1870-es évektől ligeteket varázsolt. Spur István – aki később a balatoni intézőbizottság első elnöke lett – tervei alapján 1894-ben elkezdődtek az építkezések. Luxus szállókat és villákat álmodtak meg. Az avatóünnepség 1896-ban volt.

Tekszt.

Balatonföldvár

Két év múlva 3 szálló és 41 villa várta a vendégeket. 1904-re a fürdőtelep vezetékes vízzel, szennyvízcsatornával és villanyvilágítással rendelkezett, épült a kikötő. A mai kikötő az egyik legszebb a két zöld szigetével, s háttérben Tihany panorámájával. Az utódok később is folytatták az elődök elgondolását. Ma a szállodákban, a panziókban, a kempingben 2000-nél több szálláshely van. Ötven étterem, 3 cukrászda, 60 büfé, bevásárlóközpont és sok üzlet várja a vendégeket. A 90-es években épült impozáns kultúrpalota, a különböző fesztiválok teszik még vonzóbbá e helyet. Földvár ma is parkos, ligetes üdülőhely példázza ezt a Kvassay-sétány kettős platánsora, a Spur utca jegenyesora, az állomás előtti vérlevelű juhar fasor, a 22 ha-os parkerdő. Itt gyönyörködhetünk az északi part talán legszebb panorámájában, ha megállunk a magasparton kialakított pihenőn.

Balatonföldvár nevezetessége a fürdőtelep, amely városképi jelentőségű: a XIX. század végén alakult ki, stranddal, villákkal, vendéglőkkel, sétányain a tájjal harmonizáló platánsorokkal, fenyőligetekkel. A település fekvéséből származó előnyöket már az ókor népei is kihasználták. A nevében is szereplő erődítmény a keltákhoz köthető, akik Szántód-Szalacska útvonal mentén földvárat emeltek. A Lucs-tetőtől a Balaton és környéke szinte teljes egészében megcsodálható. Erre a panorámára hivatkozva Korányi Frigyes egyetemi tanár indítványozta a környék birtokosainak – a Széchenyieknek – az üdülőtelep alapítását. 1894-ben el is kezdték a part felparcellázását.

Az elvégzett munka – az utcahálózat vonalvezetése, a kellemes városkép – Spúr István (aki később balatoni kormánybiztos is lett) uradalmi mérnök és Schilhán József uradalmi főkertész szakmai hozzáértését dicséri. Jól sikerült a zöldövezet kialakítása is. A tájjal harmonizáló platánsorok, tölgy-, jegenye- és fenyőligetek, a sétányok fái gyors fejlődésnek indultak, és ezek határozzák meg ma is a település arculatát.

A kikötő, a part menti korzó szebbnél szebb épületei, szállodái, kaszinói, hangversenytermei a társasági élet kibontakozásával együtt nőttek ki a semmiből. Az üdülőhelyet a kor ismert személyiségei közül sokan kedvelték. A tudós- és művészvilág képviselői közül rendszeresen itt töltötte nyarait Kandó Kálmán, Ránki György, Németh László, Szabó Lőrinc, Bajor Gizi, Rákosi Szidi, Rákosi Viktor és Jenő. A második világháborút követően az államosított villák, szállók mellett gombamód épültek a vállalati és magánüdülők, az új szállodák, idegenforgalmi létesítmények.

A település 1985-ben nagyközségi, 1992-ben városi rangot kapott. Balatonföldvár a város rendezettségéért, tisztaságáért 1994-ben Európa-díjat kapott, egy évvel később pedig a városok között megszerezte az első helyet a Virágos Magyarországért pályázaton. A Budapest-Nagykanizsa vasútvonal a településen halad át. Személyautóval az M7-es autópályán közelíthető meg. A balatonkiliti repülőtér mindössze húsz kilométerre, a szántódi rév pedig alig néhány kilométerre található innen.

A legjobb kutyás strandok.

Utolsó módosítás: