Balaton-felvidék

képek, térkép, látnivalók
You are here:
Balaton-felvidék. Kevés olyan tája van Magyarországnak, ahol így együtt találni a vidék romantikáját a múlt emlékeivel. Kialudt vulkánok kúpjai, zamatos borokat termő domboldalak, erdők, suhogó nádas, hullámzó Balaton jellemzi a térséget. A vidék geológiai és történelmi értékek gazdag tára.
balatonfelvidek

A Tapolcai-medence vulkáni tanúhegyei – a Véndek, Halápi-hegy, Hegyesd, Hajagos, Csobánc, a Tóti-hegy, Gulács, Badacsony, Szigliget bércei, a Szent György-hegy bazaltorgonái – a Káli- és a Dörögdi-medence barangolásra ösztönző erdejei, a Lesence-vidék érintetlen vadsága teszi a vidéket felejthetetlenné az idelátogató számára.

Balaton-felvidék

A hegyoldalakban és a mezőkön középkori templomok és kolostorok maradványai tanúskodnak az egykori mindennapi életről. A vidék emberi arculatát a hegyek lankáin települt szőlők, pinceházak határozzák meg ma is, amin nem lehet csodálkozni, mert a szőlészet- és borászat a római kortól a legfontosabb munkalehetőséget, megélhetési forrást jelentette. A szőlészet-borászat mellett egyre nagyobb jelentőségre tesz szert az idegenforgalom a Balaton és háttérterületei üdülési, turisztikai vonzerejének kihasználása.
Tapolca a vidék “fővárosa”, amely a múlt század közepétől lett nevezetes, mint a vidék borkereskedelmének központja. Az utóbbi évtizedekben a magyar bauxittermelés központjává vált, mely a város gyors fejlődését is lehetővé tette.

Utolsó módosítás: