Természet

A Balaton turisztikai régiói
You are here:
Természet.
Szabadidő.
balatonfelvidek
Kevés olyan táj van, ahol így együtt találni a vidék romantikáját a múlt emlékeivel. Kialudt vulkánok kúpjai, zamatos borokat termő domboldalak, erdők, suhogó nádas, hullámzó Balaton jellemzi a térséget.
Balaton-felvidék
hevizito
A Hévízi-tó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava. Különlegessége, hogy a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó!
Hévízi-tó
kalimedence
A Balaton-felvidék lenyűgöző természeti-tájképi világának egyik koronaékszere ez a romantikus, békés, idilli táj. Egyedülálló tájképi értékei mellett kőzettani, növény- és állattani kincsei is kimagaslók.
Káli-medence
keszthelyihegyseg
A Keszthelyi-öböl térségében, a parttól néhány km-re találunk még szabad, érintetlen területeket. A változatos növény- és állatvilágot, a különböző természeti formákat bemutató tanösvényeket mindenkinek érdemes megtekintenie.
Keszthelyi-hegység
kisbalaton
A Kis-Balaton a Balatontól DNY-ra fekvő, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez. A terület a Zala folyó torkolatvidéke.
Kis-Balaton
nagyberek
Régebben a Balaton-part DNY-i rész jóval délebbre húzódott. A tó hullámzása által idesodort homok felhalmozódása révén kialakult az a homokgát, amely elhatárolta a déli öblöt a tó mélyebb medrétől.
Nagyberek
pecselyimedence
A Tihanyi-félszigettől északra fekvő védett terület három összefüggő részből áll. Lankás lejtők, kisebb dombok, lapos dombtetők, széles völgyek békés látképe fogadja a látogatót.
Pécselyi-medence
tapolcaimedence
A Balaton-felvidék legizgalmasabb képződményei 4-5 millió évvel ezelőtt keletkeztek, amikor az egész területet a Pannon-tenger borította. A tanúhegyek a heves vulkáni tevékenység hatására jöttek létre.
Tapolcai-medence
tihanyifelsziget
A Tihanyi-félsziget – ami valaha sziget volt, csak a vízszint csökkenésével kapcsolódott a parthoz – a Balaton, és nem túlzás, hogy Magyarország egyik legszebb vidéke.
Tihanyi-félsziget
zalafolyo
A Zala-folyó a Dél-Dunántúl legmagyarabb folyója. Szalafő mellett ered, és a Kis-Balatonon keresztülhaladva Fenékpuszta közelében torkollik a Balaton délnyugati medencéjébe.
Zala-folyó
Utolsó módosítás: