Keszthely Georgikon Majormúzeum

Keszthely Georgikon Majormúzeum – képek, szolgáltatások, árak, térkép, belépők
You are here:
Keszthely Georgikon Majormúzeum. Európa első agrár-felsőoktatási tanintézete a Georgikon, 1797-ben alakult Keszthelyen. Az alapító, Tolnai Festetics György gróf a Georgikon tanintézete mellett jelölte ki a tangazdaságot, és építtette ki központját, a Georgikon majort. A tangazdaság mintagazdaságként működött.
keszthely_majormuzeum
  • GPS: 46.766986 17.236334

  • Megközelítés: … … …

Keszthely – Georgikon majormúuem

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely országos múzeum, a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartása alá tartozó Magyar Mezőgazdasági Múzeum filiáléja, kiemelt emlékhelyek között számon tartott műemlék. Területe több mint két hektár, három gazdasági udvarra és egy kertre tagolódik. A Festetics-kastély közelében található, a város főforgalmi útjáról, a Bercsényi utcáról közelíthető meg.
A főbejárati kapu a középső udvarra nyílik. A bejárat mellett harminc parkolóhely (látogatóknak ingyenes) és fedett biciklitároló áll rendelkezésre. A bejárattal szemben található az látogatói információs központ, a fogadóépület, mellette jobbról az irodai egységek. A látogatók beléptető-rendszeren áthaladva közelíthetik meg a kiállításokat és az élménygazdaságot.

Állandó kiállítások
Élménygazdaság
Az élménygazdaság az Európai Unió támogatásával, a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében valósul meg (2011-2013). Az élménygazdaság emléket állít a Georgikon Majorban folytatott mezőgazdasági tevékenységnek, bemutatja a korabeli gazdálkodást, a régi szőlő és gyümölcs fajtákat, a jellemző szántóföldi, konyhakerti és fűszernövényeket, az őshonos haszonállat fajtákat. A fallal körülhatárolt 1.2 hektáros múzeumi kertben található.
Kiállítások
1. A növénytermesztés eszközei és gépei (1848-1945), 2. Kovácsműhely, 3. Bognárműhely, 4. Majorok és népe a 18-20. században, 5. A keszthelyi agrárszakoktatás története(1797-1945), 6. A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században, 7. Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken a 19. század második felében, 8. Állattenyésztési kiállítások, 9. Kádárműhely, 10. Időszaki kiállítások