Keszthely Balatoni Múzeum

képek, szolgáltatások, árak, térkép, belépők
You are here:
Keszthely Balatoni Múzeum. A XIX. század utolsó évtizedében, a millennium előkészületeinek jegyében vetődött fel egy balatonvidéki múzeum létrehozásának gondolata. Keszthelyen Csák Árpád szolgabíró és Lovassy Sándor akadémiai tanár voltak a múzeum ügyének legfőbb pártolói.
keszthely_balatonimuzeum
  • GPS: 46.758758 17.242196

  • Megközelítés: … … …

Keszthely – Balatoni múzeum

1897. júniusában alakult meg a Balatoni Múzeum Egyesület, mely ténylegesen 1898. augusztustól, az alakuló közgyűléstől és az első letét felajánlásától számította fennállását.
1979-ben, Keszthely Zala megyéhez való visszacsatolásával új korszak kezdődött. 1980-1986 között az épület műszaki korszerűsítése és felújítása zajlott le, 1986-tól 2008-ig pedig komplex kiállítás mutatta be a Balaton és környékének életét. A 2009. második felében nyílt új állandó kiállítás korszerűsített installációval, újszerű szemléletmóddal tárja a látogatók elé a Balaton jelenkori és régi világát. A számos, különböző profilú időszaki kiállítás sok látogatót vonz, a szakgyűjtemények gyarapodása pedig többségében folyamatosnak mondható.

Állandó kiállítások

Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből
A Balaton mindenkinek mást és mást jelent: egy felejthetetlen nyaralást, a bor zamatát, a csodálatos tájat, nagy kirándulásokat, hegyek ormán trónoló várakat, sportélményeket…
A kiállítás is ezt a sokféleséget ragadja meg és tárja a látogató elé, csomópontokba szervezve, fejezetek formájában. Nem akarunk mindent elmondani a Balatonról (ezt sugallja a kiállítás alcíme is), de szeretnénk bemutatni azokat a főbb jellemzőket, amik által a tó és annak története megismerhető. A kiállítás tizenegy termen keresztül kíséri végig a tó és környékének történetét.

Balatoni halak akváriuma
A Balatoni Múzeum Aranyhíd című állandó kiállításához kapcsolódik a tó élővilágát bemutató akvárium.

Halápy János – emlékszoba
A terem állandó kiállítása Halápy János (1893-1960) festő művészetét mutatja be, 23 képén keresztül.

Utolsó módosítás: