Balatonszemes Postamúzeum

képek, szolgáltatások, árak, térkép, belépők
You are here:
Balatonszemes Postamúzeum. A Hunyady-család szemesi birtokán a XVIII. század utolsó negyedében istálló céljaira emelt barokk műemléképület 1962 óta ad otthont a Postamúzeum kiállításainak. Megismerkedhetünk a hír- és távközlés eszközeivel, az udvaron postaautók, levélgyűjtő szekrények láthatók.
balatonszemes_postamuzeum
  • GPS: 46.806518 17.780571

  • Megközelítés: … … …

Balatonszemes – Postamúzeum

A régi térképek szerint a településen 1789-től működött a postaszolgálat. A régi postaállomás lóváltóállomásból, irodaépületből, vendéglőből, kocsiszínből és istállóból állt. Ezek közül csak az 1700-as évek elején, barokk stílusban épült istálló maradt meg. A 7-es út mellett egy talapzatra állított “kariolkocsi” hívja fel a figyelmet a Postamúzeumra.
A Hírközlési Múzeumi Alapítvány 2003- és 2004-ben felújíttatta a kincstári tulajdonban lévő patinás ingatlant, s megépíttette a kiállított fogatolt- és gépjárművek, valamint a mozgópostakocsi védelmére szolgáló lábaspajtát.

A hajdani istállóépületben berendezett új állandó, a “Kocsiszekértől a postaautóig” című kiállítás a Postamúzeum járműgyűjteményének válogatott darabjait tárja a közönség elé. Az épület történetéhez is kapcsolódva a kiállítás a postai szállítás történetét mutatja be a XV. századi kocsiszekértől a közelmúlt motoros meghajtású postaautójáig. A több évszázados istállóépületben és a Dunántúl jellegzetes népi gazdasági épületét mintázó lábaspajtában elhelyezett eredeti és modellezett járművek, a korhű postai egyenruhákba öltöztetett bábuk, s a keretekben lévő dokumentumok, fényképek, térképek egy postatörténeti utazásra invitálják a kedves látogatót.

Utolsó módosítás: