Tihanyi-félsziget Gejzírmező

Tihanyi-félsziget Gejzírmező – képek, térkép, megközelítése
You are here:
Tihanyi-félsziget Gejzírmező. A tihanyi aranyház a tihanyi kirándulás remek helyszíne a túrázást kedvelőknek. Kiváló kilátás nyílik a félszigetre, a tihanyi templomra és a falura. A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmező mintegy hárommillió évvel ezelőtt, a földtörténeti negyedidőszakban keletkezett.
tihany_aranyhaz
GPS: 46.901831 17.881803

Megközelítés: A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között.

A bazaltvulkánosságot követő vulkáni utóműködés során forró víz áramlott az egykori felszínre. A hévforrások – hasonlóan a jelenleg Izlandon működőkhöz – időszakos gejzír formájában törtek fel.
A forró vízből és a meleg vizű tavakból meszes, kovasavas iszapok csapódtak ki, melyek fokozatosan szilárd kőzetté alakultak. A gejzír működésétől, valamint a víz- és kéregmozgásoktól függően a gejzirit tömeges, lemezes, gyűrt formában szilárdult meg, 100-150 kisebb-nagyobb gejzírkúpot hozva létre. Közülük ma már csak mintegy 50 db látható. A legnagyobb az Aranyház gejzírkúp, mely nevét a tömegesen rátelepedett sárga színű zuzmóról kapta. A jellegzetes sziklai növényzet között melegkedvelő állatok élnek, mint pl. az itt gyakran megfigyelhető zöld gyík.
A gejzírkúp tetejéről a Belső-tó és az ősközség felé esik szép kilátás.