Cserszegtomaj Csókakő

képek, térkép, megközelítése
You are here:
Cserszegtomaj Csókakő. A Kőhát és a Csókakő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, védett természeti terület. A tisztástól északra fokozottan védett természeti területek találhatóak melyek nem látogathatóak. A cserszegtomaji-kőhát keleti letörésénél található dolomit sziklaegyüttes a környék legszebb területe.
cserszegtomaj_csokako
GPS: 46.817256 17.237486

Megközelítés: … … …

Igazi archeológiai szenzációt szolgált az 1882-ben felfedezett guggoló helyzetű csontváz, a Csókakő sziklájában vájt sírban. A váz körül durva fekete cserepeket figyeltek meg. A lelet analógiák híján, csak feltételesen határozható meg őskorinak.
A tetőről a kilátás lenyűgöző: észak felé a Csorna-kúti völgy, oldalában jól látszik a bizarr alakú Függő-kő, a völgytől balra Rezi község. É felé a kilátást a Rezi vár romjait is magába foglaló Meleg-hegy hullámos vonulata zárja le. Ha visszanézünk dél felé látjuk a szekérutat amelyen érkeztünk, Cserszegtomaj házait, távolban a Keszthelyi-öblöt és az azt körülölelő várost.

Megközelítése: A Keszthelyi utcán jobbra kell fordulni a Csókakői útra, majd balra fordulunk az Ifjúság utcára. Ezután közvetlenül újabb balforduló következik a Szabó István utcára, majd egy jobbfordulóval érjük el a Kőhát utcát. Innentől már nem kell sehova sem lefordulni, csak menni tovább egyenesen, egészen az út végéig. Az út végén található az ajánlott parkoló – gyönyörű kilátással. Kelet felé gyalog folytathatjuk utunkat a sárga kereszt turistajelzésen. Kb. 550 méternyi, egyáltalán nem megerőltető séta után érkezünk meg a kis tisztásra.

Utolsó módosítás: