Zalaszántó Kotsy vízimalom

képek, szolgáltatások, árak, térkép, belépők
You are here:
Zalaszántó Kotsy vízimalom. Az ipartörténeti emlék falain belül kialakított teremben interaktív maketten mutatják be az egykori, Zalaszántón található malom működését, valamint az őrlés tárgyi eszközeit. A jelenlegi malomépület helyén Zalaszántó írásos emlékei szerint már a XVII. században vízimalom állt.
zalaszanto_kotsy_vizimalom
GPS: 46.890243 17.227583

Web: bfnp.hu

Megközelítés: … … …

A Major János-féle vízimalom a XX. század folyamán Kotsy Nándor tulajdonába került, innen származik mai elnevezése. Az épületet az 1950-es években átalakították, de a malomtechnikát nem fejlesztették tovább, csupán egy darálógépet szereltek be. Ennek működtetését rövid ideig egyetlen felülcsapós vízikerék biztosította, majd motorerőre, később villamosenergia-meghajtásra szerelték át. A malom 1960-ig működött.
Az ipartörténeti emléket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 2000-ben vásárolta meg, majd felújítását követően 2005 márciusában bemutatóhelyként nyitotta meg. Az épület utca felőli oldalán interaktív bemutatóterem működik, ahol a malom működő makettje mellett megismerhetők a darálás tárgyi eszközei, a malom tartozékai és felszerelései.

Történeti visszatekintés:
A Major János-féle vízimalom a XX. század folyamán Kotsy Nándor tulajdonába került, innen származik mai elnevezése. A malomkereket a közelben eredő Kovácsi- vagy Zerna-patak vize hajtotta. Az épületet az 1950-es évek elején átépítették, de a tervezett, korszerű őrlőtechnológia nem valósult meg. Csupán egy darálógépet szereltek be, ezért a malom a továbbiakban csak darálást végzett. A darálás meghajtását rövid ideig egy darab felülcsapós vízikerék biztosította, majd a motorerőre, később villamosenergia-meghajtásra szerelték át.
1960-ban a darálás is megszűnt. Az elhanyagolt épületet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2000. januárjában vásárolta meg, egy magyar-svájci együttműködés keretében. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával 2003-ban az épület felújítása, 2004-ben a bemutatóhely kialakítása valósult meg.

Utolsó módosítás: