Örvényesi vízimalom

képek, szolgáltatások, árak, térkép, belépők
You are here:
Örvényesi vízimalom. Örvényes látnivalója a ma is működő vízimalom. Az örvényesi vízimalom a Balaton északi partján fekvő községben, a Pécsely-patak partján található. Értékes ipartörténeti emlék, idegenforgalmi látványosság. Ez hazánk legősibb, a XI. századból származó vízimalma, mely máig működőképes.
orvenyes_vizimalom
GPS: 46.916492 17.817505

Megközelítés: Örvényes keleti oldalán, a Malom utcán, a patak mellett.

1211-ben a tihanyi apátság birtokainak összeírásakor már prosperáló malomként említik. Megalapításától kezdve folyamatosan üzemel, ez idő alatt többször átépítették. A malom épületét a XVIII. században építették át utoljára.
Az örvényesi vízimalom forgatási helyszínként is szolgált: a Lőcsén is játszódó Fekete város című magyar film egy jelenetét itt, a malomkerekek előtt vették fel. A múzeum október 1-jétől április 30-ig zárva van, csak előzetes időpont-egyeztetéssel látogatható.

A közelben: Balatonudvari – Szív alakú sírkövek

Balatonudvari védetté nyilvánított régi temetőjében csaknem ötven szív alakú, fehér mészkőből faragott sírkőt látható, valamennyi a XIX. század első felében készült. Nem tudni pontosan, miért ilyen alakra faragták a sírköveket; ez a fajta nagy ritkaság hazánkban. Hasonló sírkövek máshol is előfordulnak a Balaton-felvidéken, de ilyen nagy számban csak itt láthatóak. Elképzelhető, hogy ugyanaz a mester készítette az ottaniakat is. Szabadon látogatható.

Utolsó módosítás: