You are here:
Csopaki túraútvonalak
Csopaki túraútvonalak. Csopakon nem unatkoznak a mozgásra vágyók, hiszen számos lehetőség nyílik községünkben, illetve a környező vidéken az aktív kikapcsolódásra. A kerékpár szerelmesei könnyedén bejárhatják a környéket, hiszen a balatoni kerékpárúton biztonságban élvezhetjük a két keréken való közlekedést.
Csopaki túraútvonalak
  • GPS: 46.975588 17.926699

  • Megközelítés: … … …

Csopak – Paloznak túra

1. megálló: általánosságban a kőzetekről, a területen található kőzetek és jellemzőik
2. megálló: a terület hidrogeológiai viszonyai (Balaton és a források a területen)
3. megálló: perm korú vörös színű homokkő (Balatonfelvidéki Homokkő Formáció)
4. megálló: pleisztocén korú lösz jellemzői (Paksi Lösz Formáció)
5. megálló: alsó-triász korú dolomit-mészkő (Köveskáli Dolomit Formáció)

Csopak – Felsőörs túra
A felsőörsi túra tematikája eltér az előző 2-3 órás túráktól az időkorlátok miatt. A túra Paloznakig a kerékpár úton történne, majd követné a Csopak-Paloznak túrát és végig menne a Malom-völgyben. Paloznakon (1. megálló) és a Savanyú-forrás (2. megálló) mellett lenne pihenő, ahol a terület geológiája kerülne bemutatásra. Fontos célpont a Forrás-hegyi fokozottan védett geológiai bemutatóhely (3. megálló), ami nemcsak országos ritkaságokat, hanem a nemzetközi litosztratigráfiának is egy fontos helyszíne. A bemutatóhelyen többféle mészkőtípust figyelhetünk meg, ezen kívül vulkáni tufabetelepüléseket is találhatunk a feltárásban.

Rövid leírás:
A Felsőörshöz tartozó tanösvény 600 m-es körséta során mutatja be a nemzetközi jelentőségű geológiai lelőhely földtani, őslénytani, rétegtani érdekességeit. Védőtetővel ellátott bemutatófal és a három információs tábla segítségével ismerhetjük meg az egykori Tethys-óceán világát, és az akkor működő tűzhányók képződményeit. A triász mészkövekben gyakoriak a krinoideák (tengeri liliomok), brachiopodák (pörgekarúak) és az ammoniteszek (lábasfejűek). Ebben a feltárásban több geológiai formációval ismerkedhetünk meg (Megyehegyi Dolomit Formáció, Felsőösrsi Mészkő Formáció, Vászolyi Formáció, Buchensteini Formáció). A Magyarországon elsőként tudományosan is feldolgozott geológiai alapszelvény nemzetközi jelentősségét a triász időszak anisusi-ladin határának kijelölése tette indokolttá.

Csopak – Endrődi Sándor kilátó túra
1. megálló: Csopak város, a Nosztori-völgy alja.
2. megálló: Csákány-hegy kaptató.
3. megálló: Endrődi Sándor kilátó.
4. megálló: Toldi-völgy aljában található löszfejtések.
5. megálló: pleisztocén korú „infúziós” löszfal
6. megálló: Kopasz-domb, felső-triász kőfejtő (Füredi Mészkő Formáció)