You are here:
Balatonlellei túraútvonalak
Balatonlellei túraútvonalak. Egy-egy városi séta során általában a település központjából kiindulva vezetik a prospektusok a turistákat. Balatonlellén ilyen centrum a Szent István tér a vasútállomás előtt. Már itt érdemes időzni a gondosan tervezett, hangulatos kis téren, a szökőkútnál. Lássuk, mit érdemes megtekintenünk a településen!
balatonlelle_tura
  • GPS: 46.784219 17.696786

  • Megközelítés: … … …

Balatonlellei túraútvonalak:

Átkelve a vasúton és a 7-es főúton érkezünk a Szalay-kúriához. (Több helyütt kastélyként szerepel e birtokos család egykori lakóépülete. Jellegét, méreteit tekintve azokban a kúria, udvarház elnevezés használata megfelelő.) Az épület előtti parkban áll Schulek Frigyes és idősebb Kapoli Antal mellszobra. Továbbhaladva a Kossuth Lajos utcán, a 35. sz. alatt térhetünk be a Kapoli Múzeumba, majd a közelében lévő, Szentháromságról elnevezett katolikus templom modern vonalú épülete készteti megállásra a várossal ismerkedő turistát. Parkjában áll Lékay László bíboros, hercegprímás bronzból alkotott portréja. E jeles épülettel szemben emelkedik az újonnan épített Városháza, parkjában a Szent István-szoborral és az országzászlóval.

E helytől délre, a Petőfi utca túloldalán áll a környék egykor legnagyobb birtokosa, a Jankovich család hajdani kúriája. Ebben az utcában, a keleti házsor lezárásaként találkozunk Nepomuki Szent János szobrával. Egyik sétánk itt érhet véget. Egy másik barangolásunk során ugyancsak a centrumból kiindulva a város fürdőtelepével, villasorával ismerkedhetünk. Utunkat először Szemes felé irányítva a kertmozi szomszédságában dr. Lisznyay Damó Elemér egykori villája előtt érdemes megállni. (Ma a református tisztele-tes lakóházaként szolgál.) Ez volt a lellei part első nyaralója az akkor még legelőként használt terület egyetlen épületeként.

A sorompónál újabb villa emelkedik ki a nyaralók sorából, és nem csak a szecessziót idéző szép stílusával. A villa egykor Hüttli porcelángyáros tulajdona volt, melyet a magyar állam vásárolt meg tőle Tildy Zoltánnak, a Magyar Népköztársaság 1946-1948 között volt elnökének nyaraló céljára. Tildy letartóztatása után az épület a SZOT – szakszervezetek Országos Tanácsa – kezébe került, amely különböző célokra hasznosította. (Ma étterem működik falai között.) Egykoron hatalmas, arborétumszerű parkban emelkedett Farkas Ferenc Kossuth-díjas zeneszerző villája, melynek őt megelőzően is hasonlóan neves tulajdonosai voltak. Közülük is kiemelkedik Kandó László festőművész, akinél a XIX-XX. század fordulójának számos jeles festője vendégeskedett. A villát a zeneszerző az önkormányzatnak ajándékozta. Értékesítése után azonban rossz állapota miatt lebontották. Az egykori villa telke ma beépítetlenül áll.

A villasor a Szent István tértől Boglár felé is folytatódik: egymást követik a különböző stílusú és értékű nyaralók. Kiemelkedik közülük Bereznay Béla egykori prelátus vörös kőből épített villája a Honvéd utcából nyíló Margarét közben. (Ma MASPED üdülő.) A nyugalmazott teológus nyaralójával szemben kápolnát is emeltetett, melyben ma is tartanak miséket. A város határában másfajta látnivalók nyújtanak élményt. A Szövetség utcán jutunk ki a – fürdőkultúra mellett – Lelle nevét fémjelző szőlősorok közé. A nemes bort érlelő tőkék a híres Látrányi nagyrét szélén kezdenek sorjázni. (Itt indul Fekete István A koppányi aga testamentuma című regényének története: e helyen vívja halálos párbaját Ogha aga és Babócsy Péter nemes vitéz.) Utunkat folytatva érünk a Kishegy lábához; egy öreg gémeskút őrzi e tájon egykori falvak emlékét. (Al- és Felgamás.)

A domb egyik magaslati pontján szikrázó fehérségével emelkedik ki a különböző árnyalatokban zöldellő tájból a Szent Donát-kápolna. Közelében a Jankovich család egykori vincellérháza várja hangulatos csárdaként szolgálva a betérőket. Lelle határában hosszú sétára hívja a természet kedvelőit a nagy kiterjedésű parkerdő. Kirándulásunk egy másik célállomása lehet a városközponttól délkeletre fekvő Rádpuszta. Ide azonban valamilyen közlekedési eszközt – megteszi a kerékpár is -kell igénybe venni. A 7-es útról ágazik le az erre vezető út, amelynek végén évszázadokkal röpíti vissza az emlékezetet az Árpádkori templom romja. A közelében látható gazdasági épületek jóval fiatalabbak: a XIX. század stílusát idézik. A környéken ugyancsak gondozott parkerdő várja a túrázás szerelmeseit.

A természet értőbb ismerői is találnak tanulmányozásra kínálkozó növényféleségeket, állatfajtákat a környéken. A vízi- és lápi-világ számos egyede figyelhető meg az irma-pusztai halastavak partjainak környékén. (E tógazdasághoz a 67-es útról a város belterületi határán csatlakozó szilárd burkolatú úton juthatunk el.) Igaz, a település közigazgatási területén kívül esik, Látrány községhez tartozik a 67-es úttól nyugatra elterülő látránypusztai ős-gyep, amely azonban – lévén természetközeli állapotú láprét – a környék legértékesebb növény- és állatvilágát őrzi. Olyan védett növények honosak itt, mint a fekete kökörcsin, a selymes boglárka, a mocsári nőszirom, vagy a széles- és keskenylevelű gyapjúsás. Az állatvilágban megtalálható – egyebek között – a menyét, a mezei cickány, a vízisikló és a mocsári teknős. A településsel való ismerkedést könnyíti meg az idényben közlekedő „kisvasút”, amely négy kocsijával még a Kishegy legmagasabb pontjára is felkapaszkodik.