You are here:
Balatonföldvári túraútvonalak
Balatonföldvári túraútvonalak. Somogy megye legszebb várromát a Kereki község melletti Fejérkő, vagy más néven Katona-várat sokan ismerik és látogatják is. A Balatonföldvárról induló piros rom jelzés, a várig – illetve onnan le a faluba – az egyik legszebb túra. Felújított turistaúton lehet megközelíteni.
Balatonföldvári túraútvonalak
  • GPS: 46.779802 17.881999

  • Megközelítés: … … …

Kereki vár:

A fából épült, a környező erdőállomány lombkoronái fölé emelkedő kilátóból csodálatos balatoni panoráma, valamint hatalmas összefüggő színes erdőterület látható. Mellette kiépített tűzrakóhely, rönkbútorok találhatók. A vár része a Somogyi Várak túramozgalomnak. A Külső-somogyi dombság egyik magaslatán álló várromhoz már a múlt században is vezetett jelzett turistaút a Balaton irányából , Balatonföldvárról. Az első jelzett út kék sáv volt, melyről 1959-évben már megjelent nyomtatott térkép vázlat, néhány évtizeddel később ez a jelzés piros sávra módosult. Mindkét jelzést a siófoki Perczel Mór Gimnázium diákjai festették fel földrajz tanáruk, Pap László vezetésével aki az iskola természetjáró szakkörét vezette.

Somogy legmagasabb gerinc-útján az egykori Xantus János kilátót is érintő turistaút 9 éve nem volt zavartalanul járható. A vadgazdálkodás intenzívvé válása következtében egy vaddisznós-kert kerítése zárta el az utat, majd a Kőröshegyi völgyhíd illetve az M7-es autópálya építése keresztezte a szép túrautat.
A közelmúltban a A Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulás AVOP LEADER+ pályázatok keretében alakította ki új, 100 km hosszú túraútvonal-hálózatát: Esőbeállókat, pihenőhelyeket, oszlopos irányjelzőket helyeztek ki az útvonalhoz kapcsolódóan. Ennek az útvonal rendszernek az egyik legfontosabb része a Balatonföldvárról induló piros rom jelzés, a várig, illetve onnan le a faluba. A szántódi Szent Kristóf Természetjáró Egyesületnek jelentős szerepe van ebben, hiszen a technikai kivitelezést teljes egészében ők végezték: 2008. március 15-én kezdődött a jelzések felfestése és április 18-án, déli 12 óra 28 perckor az utolsó ecsetvonás is megtörtént. 121 munkaórán át 8 egyesületi tag és 2 vendég természetbarát vett részt a munkában.

A földvári magaspartról a parkerdőn át vezet az út az autópálya felé, itt sajnos le kell jönni a gerincútról és bizony kissé “holdbéli tájon” nyílt terepen keresztezzük az autópályát, majd elhagyva a kopár és növényzetétől megfosztott területeket újra felmegyünk a gerincútra.
Kőröshegy fölött egy nagyon szép kilátással rendelkező ponton van az első új pihenőhely. Az erdei úton gyorsan elérjük a korábban sok gondot okozó vadaskert kerítését., Mellette vezet az út a Nezde felett magasodó Irma-keresztig mely a Szkíta Golgota szoborpark felső pontján található.
Néhány perc után a Nezde-hegyi kilátóhoz és pihenőhelyhez érünk, mely talán Somogy egyik legszebb pontja, nagyszerű a kilátás a Balaton felé , és előttünk magasodnak a “Somogyi – középhegység” vonulatai is, meredeken ereszkedve a parti síkság felé. Az útvonal áthalad az Alman-tetőn mely 316 m-es magasságával Somogy legmagasabb pontja. Az erdő szélét elérve egy újabb pihenőhely várja a túrázókat szép kilátással D-felé és a Csillagó geodéziai – tornya irányába.

Utunk az erdő szélét követve K-re fordul majd a vadkerítéssel lezárt terület megkerülése után D-felől közelíthetjük meg a várat.
A várnál újabb pihenőhely, esőbeálló és tájékoztató tábla került elhelyezésre, sajnos a hulladékgyűjtők ürítését még nem sikerült megoldani.