Gulács

képek, térkép, látnivalók
You are here:
A déli part jellegzetes, Fonyódról látható képében a Badacsonytól jobbra álló csúcsos hegy a Gulács. A Balaton-felvidék vulkanikus hegyeinek tagja a Gulács. A többiektől eltérően nincs többé-kevésbé lapos teteje, jellegzetesen csúcsos, különösen észak-déli irányból szemlélve.
gulacs
GPS: 46.829610 17.499444

Megközelítés: 1.) Nemesgulács felől a zöld jelzésen
2.) Badacsony irányából a kék jelzésen
3.) A Káptalantóti-Badacsonytomaj műút felől
A hegytetőről a kilátás korlátozott. Bringásoknak nem ajánlott. Aki mégis próbálkozna, az max. a kék háromszögig juthat el.

Ez a hegy abból a szempontból kakukktojás, hogy nem alkalmas tipikus túrázásra. A Nemesgulács felől megközelíthető kúp teljesen elvadult, az 1961-ig működő kőbánya csúnya sebeket ejtett az oldalán. Nincsenek pincék, pihenőhelyek, csak egy egyszemélyes út, sok csalánnal, ezért inkább csak a legelszántabbak és a geoaching fanok használják.

A hegy teljesen vad, természetes erdős vidék, sem műtárgyak, sem pincék, az elhagyott bánya-sebet leszámítva civilizációnak semmi nyoma. A csúcsra is csak egy keskeny, egyszemélyes spirális gyalogút vezet fel.
Itt épp ez a vadság az érték. Javasolt Nemesgulács községből indulni a templom mellől a csúcs felé, a kikerülhetetlen választáskor balra, majd a zöld, majd kék csúcsjelzés spirálon felkörözni a csúcsra. Útközben jobbra betérve a bányán keresztül is fel lehet mászni, de az illegális, mert végülis természetvédelmi területen vagyunk, ahol nem illendő letérni az útról.

Bár erdőben haladunk, a csúcs közelében spirálban tekeredő út vonalán előbb-utóbb minden irányban szép kilátáshoz jutunk: érdemes kitekinteni Badacsony – Szigliget – Csobánc – Szent György-hegy irányokba.

Képek a Gulácsról
Utolsó módosítás: